'Ya uzlaşma ya tek başına iktidar'

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, mevcut anayasa ile Türkiye’nin yoluna devam etmesinin mümkün olmadığını ifade etti. Çiçek, “Yirmi defa değişmiş bir anayasanın artık iç dengesi bozulmuş. Bu dengesizlikle yoluna devam etmesi mümkün değil. Türkiye, bir kararı karar vermek mecburiyetinde” dedi.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için TBMM’de bir resepsiyon düzenlendi. TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen resepsiyonda Cemil Çiçek gündeme dair gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

“YENİ ANAYASADA NELERİN NEREYE KADAR MÜMKÜN OLACAĞI GÖRÜLDÜ”

Yeni anayasa yapımının gerçekleştirilemediğinin hatırlatılması üzerine Cemil Çiçek, “Nelerin nereye kadar mümkün olacağı görüldü bir defa. Dört parti öyle anlaşılıyor ki yine aynı şekilde oluşacaksa dört partinin uzlaşabileceği madde sayısı 60 olduğu anlaşılıyor. Belki biraz daha zorlansa üç-beş madde daha olur ama en temel konularda ki onlar sonraya bırakıldı, dördü de diyecekse ‘evet’ diyecekse Meclis’te grubu olanlar o olmayacakmış gibi gözüküyor. O zaman başka bir yöntem bulmak gerekecek. Bu ortaya çıktı. İki, iyi bir birikim oldu. Şuan hiçbir dönemde olmadığı kadar Meclis’in arşivinde ki bunu internete de koyduk, Türkiye’de kim ne düşünüyor herkesin düşünceleri artık burada var. Üçüncü şey daha oldu; biz bu işlere başladığımızda hiçbir partimizin birinci maddeden yürürlülük maddesine kadar bir taslak anayasa metni yoktu. Şimdi var. Elbette onun üzerinden değerlendirmeyi partilerimiz yeniden yapabilir ama bir önemli çalışma da yapılmış oldu.” dedi.

“ORTA YOL GÖZÜKMÜYOR”

Yeni anayasada uzlaşmanın çok önemli olduğunu ancak Meclis’teki siyasi partilerin geçen dönemden başka bir yöntem bulması gerektiğini kaydeden Çiçek, dört partiden birisinin başkanlık sistemi dediğini, üç partinin parlamenter sistem dediğini söyledi. Cemil Çiçek, “Ya başkanlık sistemi diyen o talebinden vazgeçip parlamenter sistem ya da parlamenter sistem diyen partilerimiz ondan vazgeçip ötekine ‘evet’ diyecek. Bunun bir orta yolu gözükmüyor. Belki, nitelikli çoğunluk mu olur, aklıma gelenlerden bir tanesi o” dedi.

Ayrıca “Dört ay pazarlığı sürüp, üç ayda yıkılan hükümetler var” diyen Çiçek "tablonun ortada olduğunu" ifade etti. “Türkiye, bir kısım reformları yapacaksa ya uzlaşarak yapacak ya siyasi istikrar yoluyla yapacak. Bir parti tek başına iktidar olacak öyle yapacak. Vatandaş şimdi buna karar verecek” dedi. Çiçek Türkiye'nin koalisyonları çalıştıramadığını da sözlerine ekledi