Vicdani retçiye, AİHM kararına rağmen hapis cezası

Sivas Askeri Ceza Mahkemesi vicdani retçi ve LGBTİ aktivisti Mehmet Tarhan hakkında “emre itaatsizlik” suçlamasından, AİHM'nin aksi yöndeki kararına rağmen; 15 ay hapis cezası ve 9 bin TL ağır para cezası verdi.

Mahkeme bu kararla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), Tarhan’ın haklarının ihlal edildiği kararı dikkate almamış oldu.
 
Tarhan, “Sivas Askeri Ceza Mahkemesi bu kararla birlikte hem Anayasa’yı hem de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararını tanımadığını göstermiş oldu. Karara ilişkin Yargıtay’a gideceğiz” dedi.

2001 yılında askerlik yapmayı reddeden Mehmet Tarhan, 2005'te  zorla askere alınmış, hakkında “emre itaatsizlik”ten iki ayrı dava açılmış ve askeri hapishanede tutuklu bulunduğu süre boyunca kötü muameleye maruz kalmıştı. Anayasa ve AİHM’e aykırı bir şekilde fiziksel muayeneye sokulmak istenen Tarhan'a, saç ve sakalının kesilmesine karşı çıkması sonucunda yedi asker tarafından zor kullanılmış ardından Tarhan 28 gün sürecek bir açlık grevine başlamıştı.

AİHM, TÜRKİYE'Yİ MAHKUM ETMİŞTİ

Tutuklu kaldığı süreçte yaşananlar ve vicdani ret hakkına ilişkin Tarhan’ın AİHM’e yaptığı başvuru sonucunda; AİHM düşünce, vicdan ve din özgürlüğünün demokratik bir toplumun temellerinden olduğunu belirtmiş, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ihlal edildiğine karar vermiş, Türkiye’yi 10 bin Euro tutarında manevi tazminat cezasına mahkum etmişti.