Vatikan: Papa’nın ne özel uçağı ne de helikopteri var

Erdoğan'ın Diyanet Başkanı'na uçak almak için "Papa'nın da uçağı var" örneği vermesi üzerine Vatikan'dan yanıt geldi: Papa’nın ne özel uçağı ne de helikopteri var. Geçmişte de hiç olmadı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’e uçak tahsis edilmesi gerektiğini söylerken Papa’yı örnek göstermesine Vatikan’dan yanıt geldi.

Vatikan Basın Sözcü Yardımcısı Peder Ciro Benedettini, “Papa’nın ne özel uçağı ne de helikopteri var. Geçmişte de hiç olmadı” dedi.

DHA Roma temsilcisi Esma Çakır’a konuşan Peder Benedettini, Erdoğan’ın Vatikan’a ilişkin sözlerine karşılık, “Vatikan’ın, yani Papa’nın ne özel uçağı ne de helikopteri var. Geçmişte de hiç olmadı. Papa, İtalya içi ve yurtdışındaki seyahatlerinde, Alitalia’dan kiralanan bir uçağı kullanıyor” diyerek yanıt verdi.

Uçağın kira bedelinin Vatikan tarafından karşılandığını söyleyen Benedettini, “Papa ile birlikte uçağa binen herkes kendi payına düşeni ödemek zorunda. Yani üst düzey din adamları olan kardinaller, gazeteciler vs. herkes buna dahil” diye konuştu.

Açıklamada, Alitaila uçağını özel sefer gibi kullanan Papa’nın herhangi bir yolcudan farkının ön koltukta tek başına oturma ayrıcalığı olduğu ifade edildi. Ankara’dan İstanbul’a geçerken de THY yerine yine Roma’dan hareket eden Alitalia uçağını tercih ettiği bildirildi. 

NE OLMUŞTU?

Diyanet İşleri Başkanı Görmez’in 1 milyon liralık Mercedes marka makam aracını "ibret-i alem olsun" diyerek iade etmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan Görmez’e zırhlı bir Mercedes tashih etmişti.

Erdoğan salı günü katıldığı bir televizyon yayınında da, “Biz sıradan bir ülke miyiz? Vatikan’da bu olacak, bizim dini liderimiz tarifeli uçakla seyahat edecek. Diyanet İşleri Başkanımız, yurtdışı ziyaretlerine şu anda havuzda bulunan uçaklarımızdan kullanmak suretiyle gitsin” diyerek Görmez’e özel uçak da tahsis edilmesi gerektiğini söylemişti.