#üniversitedesoygunvar: 'Katlanan harç soygununa sessiz kalma!'

Harçları kaldırdığını iddia eden, ancak sonrasında katlamalı harç sistemini getirerek paralı eğitimi yeni bir seviyeye taşıyan AKP'ye karşı bir açıklama da Komünist Gençlik'ten geldi.

2012 yılında harçları kaldırdığını iddia eden AKP hükümetinin geçen dönem kimi pilot üniversitelerde uygulamaya soktuğu "katlamalı harç" sistemi, ikinci dönemin başlamasıyla birlikte birçok üniversite öğrencisinin kabusu oldu. Konuya dair bir açıklama yapan Komünist Gençlik, hırsızları üniversitelerden kovmak için birleşme çağrısı yaptı. "Üniversiteden hırsızı kovala" başlığıyla yayınlanan açıklamanın tam metni şu şekilde:

Harçları kaldırdığı görüntüsü vererek yeni bir soygun planının hazırlığını yapan AKP hükümeti, geçen dönem başında ilk olarak kimi pilot bölgelerde uygulamaya soktuğu 'katlamalı harç' sistemini ülke çapında üniversite yönetimlerinin gündemine getirdi.

Önce, 'harçları kaldırdık' diyerek reklam yapan AKP iktidarı, şimdi de kaldırılan harçları katlayarak adım adım geri getiriyor. Zaten Meslek Yüksek Okulları’nda ve ikinci öğretimlerde hiç kalkmamış olan harçlar, bu dönem bütün lisans bölümlerinde tekrar yürürlüğe giriyor…

Yeni 'katlanan harç sistemi' ile birlikte, 'akademik başarı' harç yükümlülüğü konusunda bir kriter gibi gösterilmeye çalışılsa da, şimdilik sadece alttan ders alan öğrencilerden alınmaya başlanacak harç paralarının yarın bütün öğrencilerden alınmayacağının garantisi yok.

Bu yöntemle öğrencilerden topyekün bir karşı çıkışın gelmesini engelleyeceğini düşünen AKP iktidarı, öğrencileri bölerek, harçların geri getirilmesine karşı yükselecek tepkileri “tembel öğrenciler” söylemiyle gayrimeşru ilan etmeyi hesaplıyor.

Oysa üniversitelilerin sorunu tembellik değil. Öğrenciler nitelikli beslenme, barınma, ulaşım olanaklarından çok uzak, geçinebilmek için en azından hafta sonları çalışmak zorunda kaldıkları koşullarda yaşıyor, öğrenim hayatlarını sürdürüyorlar. Pek çoğu ailesinden uzakta, başka bir şehirde öğrenim gören üniversiteliler her yaz inşaatlarda, madenlerde, ağır işlerde eğitim masraflarını çıkarmak için çalışıyor.

Emek düşmanlığının, yağmacılığın, piyasacılığın her geçen gün yeni bir biçimini icat eden ve halka dayatan AKP iktidarı, bir kez daha üniversiteli genç insanların cebine gözünü dikmiş gözüküyor.

Halkı soydukları, ayakkabı kutularını doldurdukları yetmezmiş gibi, yeni soygun teknikleri geliştiriyorlar.

Ancak bizim AKP’ye, Kaç-AK Saray’da sefa süren diktatör bozuntusuna, yüce divandan kıl payı dönen hırsızlık şebekesine verecek beş kuruşumuz yok, ama örgütlendiğimiz takdirde kazanacağımız eşit, özgür, aydınlık bir ülke; bilimsel, parasız, laik eğitim var.

Hırsızları üniversitemizden kovalamak için birleşelim!

 


soL'un katlamalı harçlarla ilgili haberine buradan ulaşabilirsiniz: Katlamalı har(a)çlar ocak söndürüyor