#üniversitedesoygunvar: Katlamalı har(a)çlar ocak söndürüyor

2014-2015 eğitim yılının ikinci dönemi, birçok üniversite öğrencisi için "katlamalı harç" kabusuyla birlikte geldi. Ödediği dönemlik har(a)çlar binlerce lirayı bulan öğrenciler, AKP'nin "parasız eğitim palavrası"nı protesto ediyor.

Gonca Tokyol

2012 yılının Aralık ayında, "beklenmedik" bir çıkış yaparak harçları kaldıran AKP hükümetinin, "parasız eğitim" adı altında sunduğu model, bir süredir su sızdırıyor. Yürürlükte olduğu halde, gelecek tepkilerden korkulduğu için beklemede tutulan, ancak geçen Eylül ayında Bakanlar Kurulu tarafından alınan kararla üniversite yönetimlerine bir kez daha hatırlatılan "katlamalı harç" sistemi, 2014-2015 eğitim yılının ikinci döneminin başlamasıyla birlikte bir kez daha hortladı.

Neredeyse her mahalleye bir üniversite açan ve iktidara geldiği günden bugüne lisans öğrencisi sayısını 2,5 katına çıkaran AKP, artan öğrenci sayısının yarattığı geniş "pazar"ı değerlendirmeye karar verdi. Katlamalı harç uygulamasını üniversite yönetimlerinin takdirine bırakarak aradan çekilen YÖK, tepkileri öğrenciler ve üniversite yönetimleri arasında sınırlayarak kendini kurtarmaya çalışsa da, birçok üniversitede getirilen bu uygulamaya tepki gösterilmeye başlandı.

YÖK'ün serbest bırakmasıyla birlikte uygulamayı yürürlüğe sokan üniversitelerdeki öğrenciler, "parasız eğitim" yalanı altında, dönemlik binlerce lirayı bulan har(a)çları ödemek zorunda bırakılıyor.

Siz de eğitim almak için ödediğiniz bedelin ekran görüntüsünü alarak bizlerle paylaşabilir ve AKP'nin "parasız eğitim palavrası"nın gerçek yüzünü ortaya çıkarabilirsiniz.

İşte AKP'nin har(a)ç faturaları:


Süleyman Demirel Üniversitesi'nden bir öğrenci "oradayım"dan soL'a bilgi ve harç listesini gönderdi:

Süleyman Demirel Üniversitesi 4.sınıf Bilgisayar Mühendisliği öğrencisiyim. Size hazırlık sınıfından beri ödediğim harç ve eylül ayında torba yasada çıkan ve 2 taksit şeklinde ödemek zorunda bırakıldığım katlamalı harcın görüntüsünü atıyorum. Bizlere yasadan sonra yapılan duyuruda harcı ödemezseniz 2.dönem hiçbir şekilde ders kaydı yapamayacağımız şeklinde duyuru (tehdit) yapıldı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi öğrencileri de AKP'nin har(a)ç soyguna maruz kaldı:

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Tarih Bölümü 4. sınıf öğrencisiyim. Zorla dayatılan ve daha bu sabah öğrendiğim harç parası işte bu. Geçmişler olsun. Daha doğrusu yazıklar olsun...

Bazı üniversitelerde, kayıt sistemi açılmadığı için öğrenciler ne kadar ödeme yapacaklarını göremiyor ancak katlamalı harç sistemine geçileceği ve ödeme yapılmadığı takdirde öğrencilerin eğitim alamayacağı duyurulmuş durumda. Kırklareli Üniversitesi de bu üniversitelerden biri:

Kırklareli Üniversitesi'nde henüz ders kayıt işlemi başlamadığı için ne kadar har(a)ç çıkardıklarını göremiyoruz. Ancak "katlamalı harç" uygulamasını Madde 2 çok güzel özetlemiş. Zaten 600 tl'ye yakın harç ödüyordum bundan sonra ödeyeceğim miktarı tahmin bile edemiyorum. Bize yine inşaat alanları, kafeler vs. yolu gözüktü anlaşılan... Ve tabi mücadele yolu da...

soL'a gelen bilgilere göre, üniversitelerin öğrenci işlerinin de durumla ilgili net bir bilgisi yok. Katlamalı harç uygulamasıyla ilgili, "valla biz de uygulanmaya konmaz, iptal edilir diye bekliyorduk" yorumunu yapan öğrenci işleri çalışanları, itiraz için YÖK'e dilekçe yazılması gerektiğini söylüyor.

Karar 26 Kasim 2014'te Resmi Gazete'de yayinlanmis. Ben zorunlu nedenlerden dolayi iki sene kaydimi dondurdum. Geri gelip derslerime geri baslayinca her dönem en yüksek ortalamalarla birinci oldum. Son senemin ilk doneminde gene en yuksek ortalamayla birinci oldum.152 tl odeyecegimi dusunurken, ders kaydimi yapmak icin otomasyonu actigimda  boyle bir surprizle karsilastim. Universitenin ogrenci islerini aradim, dedim ben zorunlu nedenlerden dondurdum, bu ne demek oluyor? Bana verdikleri cevap su: "An itibariyle bizim yapabilecegimiz hicbir sey yok, YÖK'e dilekce yazip itiraz etmeniz gerekmektedir." Dedim tamam eyvallah karar ne zaman cikti? 26 Kasim'da diyor. Dedim e peki bu karar 26 Kasim'da cikiyor, bir allahin kulu bir akademisyen bir prof bir ogrenci isleri memuru bunu bize lutuf edip de iletemediler mi diye,kadinin bana verdigi cevap "Valla biz de uygulanmaya konmaz iptal edilir diye bekliyorduk o yuzden bildirimde bulunmadik.' Traji komedi. Bu yapilan universite ve YÖK'ün planli bi sekilde yuruttukleri bir olaydir. Universite bildirimde bulunmayarak tatil zamaninda orgutlu bir protesto olmamasi icin ders kayit zamaninda bunu bildirip bir hafta odeme suresi vererek ogrencileri koseye sikistirmaya calismistir.

AKP'nin katlamalı harçları, sadece üniversiteyi zamanında bitiremeyen öğrencileri vurmuyor. Dördüncü senesindeki öğrenciler de, alttan ders aldıkları zaman katlamalı olarak harç ödemek zorunda:

Ev kiralarımızı faturalarımızı ödeyemiyoruz, napalım bırakalım mı okulu son sınıfta! Ebru Püsküllüoğlu

soL okurları, okullarındaki katlamalı harç sisteminin çarpıklığını bizlerle paylaşmaya devam ediyor:

Mersin Üniversitesi 4. sınıf öğrencisiyim. Benden 770 lira ekstra para yatırmamı istediler. Harcım da 385 lira. Sistemden foto aldım en
altta yatırdığım miktar yazıyor.

Üniversitesinde katlamalı harç uygulamasına geçildikten sonra okuluna veda maili atan bir okurumuz da bunun görselini bizlerle paylaştı:

Okulunu uzatmak zorunda olanlar ne olacak? Çalışmak zorunda olduğu için okulu uzayanlar? Peki ya, eğitim parasını ödeyeceksen dolaylı vergileri
neden veriyorum?
Kabul edilemez, zaten berbat bir eğitim sistemi var, YÖK şaklabanlığı var. Devlet üniversitelerinde zar zor okumaya çalışmasın, çalışacaksa da sarayın parasını ödesin diye diretmekten ibaret bu. 

Üniversitelerde harç soygunu devam ediyor:

Mersin Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu-Bilgisayar Programcılığı (Uzak Eğitim) bölümünde okuyan bir arkadaşımızın ödemesi gereken harç parası...

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, gerçekleştirdikleri soygun için örnekler bir tablo hazırlamış:

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde soygun var!