Uluslararası Af Örgütü: Türkiye sığınmacılara kötü davranıyor

Uluslararası Af Örgütü tarafından hazırlanan raporda, Türkiye'nin sığınmacılara kötü davrandığı, onları uzak gözetim merkezlerine yolladığı, hatta Irak ve Suriye'ye geri gönderdiği söyleniyor.

Dış Haberler

Uluslararası Af Örgütü tarafından hazırlanan Avrupa'nın Bekçisi (Europe's Gatekeeper) isimli bir rapor, Türkiye'nin sığınmacılara kötü davrandığını, onları uzak gözetim merkezlerine yolladığını, hatta onları Irak ve Suriye'ye geri gönderdiğini bildiriyor.

Raporda, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile yapılan anlaşmanın ardından yüzlerce sığınmacıyı otobüslere doldurarak uzaktaki merkezlere taşıdığı ve onların dünyayla iletişimini kestiği söylenirken, sığınmacıların Irak ve Suriye'ye geri gönderilmekle tehdit edildiği, bunun yalnızca keyfi olmadığı aynı zamanda uluslararası hukuka aykırı da olduğu belirtiliyor.

Rapor, Avrupa'nın Türkiye'ye bekçilik görevi vererek "ciddi insan hakları ihlallerini" yok saymakla kalmadığını, bunları teşvik ettiğini de söylüyor. Rapora göre Avrupa Birliği'nin parası, bu hukuk dışı uygulamaların gerçekleştirilmesi için kullanılıyor.