ÜKD'den Ankara Üniversitesi'nin açıklamasına tepki

Ankara Üniversitesi'nin, gerici basının okulu ve Öğretim Üyesi Barış Ünlü'yü hedef gösteren haberleri hakkında yaptığı açıklamada kullanılan ifadelere Üniversite Konseyleri Derneği tepki gösterdi.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Barış Ünlü, Türkiye’de Siyasal Hayat ve Kurumlar dersinin sınavında Abdullah Öcalan'ın iki eserinin kıyaslanmasını istemiş, bunun üzerine gerici basın üniversite ve Ünlü'yü hedef gösteren haberler yapmıştı. Bu haberler karşısında okul tarafından yalnızca öğretim üyelerine gönderilen bir açıklamada "inançlara saygı" argümanına yer verilmesine, Üniversite Konseyleri Derneği tepki gösterdi. "Laik bir ülkede, laik bir üniversitenin asla resmi dini olmaz" denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Laik bir ülkede laik üniversiteler için mücadele edeceğiz.

Laik bir ülkede laik üniversiteler için mücadele edeceğiz.Türkiye’de rejimin değiştirildiğini uzun süredir söylüyoruz. Aksi takdirde burjuva devrimini yapmış bir ülkede bir kral için yas ilan edilir miydi?

Üstelik de ne kral! Dünyanın en gerici, en baskıcı, en zorba iktidarını temsil ediyordu. ABD ile işbirliği içinde gerici çeteleri dünyanın her yerinde finanse eden bir ülkenin despotu için ulusal yas tutuyoruz bugün. Onlar gericiliğin finansörü için ağlıyor, biz yitirdiğimiz laiklik için.

Böyle bir ülkenin laik üniversitesi olabilir mi? Ankara Üniversitesi bir öğretim üyesinin verdiği derslerden dolayı basın yoluyla hedef gösterilmesine karşın bir bildiri yayınladı. Bildiride şöyle bir ifade dikkat çekiyor:

“Ancak Üniversitemiz, ifade özgürlüğü altında inanç özgürlüğüne ve dinimizin kutsallarına yönelik tahkir oluşturan eylem ve söylemlere asla izin vermemektedir.”

Laik bir ülkede, laik bir üniversitenin asla resmi dini olmaz. Tabi ki üyelerinin farklı inançları olabilir, tabi ki üniversite kötücül bir siyasi erekle provokasyon yapmaz.

Ama üniversite; her şeyin sorgulandığı,  araştırıldığı ve dogmalarla mücadele edilindiği yerdir. Eğer, örneğin, Suud Kralının beslediği çeteler, bilimsel etkinlikten provake oluyorlarsa bu üniversitenin sorunu değildir.

Bu yası dağıtacağız. Laik bir cumhuriyette, bilimsel, kamucu, laik üniversitelerin kuruluşu için mücadele edeceğiz.

ÜKD"

'DİNİMİZİN KUTSALLARI'

Ankara Üniversitesi Basın Birimi, Vahdet Gazetesi’nin Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni ve Yrd. Doç. Dr. Barış Ünlü’yü hedef göstermesine ilişkin yaptığı ve basına değil yalnızca okul bünyesindeki öğretim görevlilerine gönderdiği açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı: “Üniversitemiz, ifade özgürlüğü altında inanç özgürlüğüne ve dinimizin kutsallarına yönelik tahkir oluşturan eylem ve söylemlere asla izin vermemektedir. Herkesin inanç özgürlüğü ve kutsalı Üniversitemiz için korunması ve saygı gösterilmesi gereken vazgeçilmez ilkelerden birini oluşturmaktadır. Belirtelim ki, bu ilkeleri ihlal eden eylemlere karşı hukuk içinde kalarak her türlü önlem alınmaktadır ve alınmaya da devam edilecektir."