Uğur Kaymaz davasında yargılamanın yenilenmesi talebine ret

2004 yılında 13 kurşunla öldürülen 12 yaşındaki Uğur Kaymaz ve babası Ahmet Kaymaz’ın avukatları tarafından yapılan ‘Yargılamanın Yenilenmesi’ talebi Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ‘gerekçe ’gösterilmeksizin reddedildi.

Mardin İHD Derneği Başkanı Erdal Kuzu, 2004 yılında 13 kurşunla öldürülen 12 yaşındaki Uğur Kaymaz ve babası Ahmet Kaymaz hakkında Şubat 2014 tarihinde AİHM tarafından 'yaşam haklarının ihlal edildiği' yönünde verilen karardan sonra CMK 311/f maddesi kapsamında İHD avukatları tarafından yapılan ‘Yargılamanın Yenilenmesi’ talebinin Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ‘gerekçe’ gösterilmeksizin reddedildiğini açıkladı. 

Verilen kararın insan haklarına uymadığını belirten Kuzu, "Adalet arayışında olan mağdurların bu arayışına uygun bir yargısal ciddiyet bekler iken; yanlış olduğu Türkiye'nin de yargı yetkisini kabul etmiş olduğu AİHM tarafından da 'ihlal' tespit edilmiş olan eski kararında direnmek, sanıkların hala yargısal makamlar tarafından korunduğunu ortaya koymaktadır. Türkiye kamuoyunun vicdanında cezalandırılmış olan sanıkların yargısal makamlar tarafından hala korunması, yargısal makamların Türkiyelileşmediğinin açık kanıtı olduğu gibi kamu görevlilerinin yargılandıkları dosyalarda uygulanan 'Cezasızlık' politikasının sistematik olarak uygulandığını ortaya koymaktadır. Devlet failleri hala korumakta, kollamaktadır." dedi.