Üçüncü havaalanındaki iş cinayetleri Çalışma Bakanı'na soruldu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesinde, üçüncü havaalanı inşaatında meydana gelen iş cinayetlerinin kamuoyundan saklandığını belirten CHP Milletvekili Dr. Ali Şeker, "Bugüne kadar kaç kişi öldü, ceza alan sorumlu var mı, herhangi bir yasal işlem yapıldı mı?" diye sordu. Şeker, havaalanının yetişmesi için işçilerin molasız…

CHP İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker, üçüncü havaalanı inşaatında yaşanan iş cinayetlerini TBMM gündemine getirdi. Şeker, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, "Havalimanı yetişsin diye işçiler ölüyor, farkında mısınız?" diye sordu.

Şeker soru önergesinde, Cengiz-Mapa-Kolin-Kalyon-Limak şirketlerinin "CMLKK Havaalanları İnşaatı Adi Ortaklığı" adıyla ihalesini kazandığı üçüncü havaalanı inşaatına ilişkin sürekli gündeme gelen çevre katliamlarının yanı sıra meydana gelen ağır yaralanmalı ve ölümle sonuçlanan iş kazalarının sebeplerinin neler olduğunu sordu.

"ŞİRKET, KAZALARI SAKLIYOR"

“Havalimanı inşaatının yetişmesi için verilen süre kısıtlı. Bu tarihe yetiştirmek için dayatılan ağır çalışma koşulları ölümlü iş kazalarına neden oluyor. Şirket bu kazaları kamuoyundan saklıyor" diyen Dr. Ali Şeker, TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde Çalışma Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

"İnşaat alanının öngörülenden farklı ve olumsuz zemin koşullarına sahip olduğu, inşaatı bitirmek için verilen zamana yetişme zorlaması çalışanlar için ağır çalışma koşullarını dayatmaktadır. Ağır çalışma koşulları altında taşeron sistemiyle çalıştırılan işçiler ölümlü iş kazalarıyla karşı karşıya kalmaktadırlar. Bölgede yaşayan yurttaşların ve sendikaların bildirdiği onlarca ölümlü kaza kamuoyundan kaçırılmış, iş kazalarının bazıları trafik kazası olarak bildirilmiş, SGK’ya yapılan ihbarlar sonuçsuz kalmıştır. İşçiler günde 16 saat olmak üzere mola ve tatil olmadan sürekli çalıştırıldıklarını, bir çok iş kazası yaşandığını, iş güvenliği için gerekli önlemlerin şirket tarafından alınmadığını belirtmektedirler.

BAKAN'A YÖNELTİLEN O SORULAR

1. İnşaat temelinin atıldığı 7 Haziran 2014 tarihinden 2016 yılının Ocak ayına kadar (bugün dahil) İstanbul Üçüncü havalimanı inşaatı şantiyelerinde iş kazası nedeniyle hayatını kaybeden, malülenemekli olan, yaralanan tedavi gören, iyileşen ve işine geri dönen çalışan sayısı ayrı ayrı olarak  kaçtır?

2. Yaşanan iş kazaları veya başka gerekçelerle işçiler tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) yapılan ihbar/şikayet var mıdır?

3. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından havalimanı inşaatını sürdüren firmalar hakkında yapılan ihbar/şikayet hakkında yürütülen bir soruşturma var mıdır?

4. Yaşanan ölümlü veya yaralanmalı iş kazaları hakkında bugüne kadar yapılmış bir yasal işlem var mıdır?

5. 23 Ocak 2016 Cumartesi günü İzol isimli yüklenici veya alt yüklenici firma tarafından inşaatı devam  eden Pist 3 inşaatında damperli bir kamyonun damperini kaldırdığı sırada çamurlu zemine gömüldüğü ve başka bir kamyonun üzerine devrildiği, üzerine devrildiği kamyonun şoförü Nurettin Özdemir’in bu iş kazasında hayatını kaybettiği; kazanın Tayakadın mevkiinde bir trafik kazası  olarak kayıtlara geçirildiği doğru mudur?

6. Yaşanan ölümlü veya yaralanmalı iş kazaları hakkında bugüne kadar yapılan işlemler sonucunda ceza alan herhangi bir sorumlu var mıdır?

7. İş sahası içerisinde bundan sonra herhangi bir iş kazasının yaşanmaması, yeni ölümlerin olmaması için tedbir alınmasına yönelik bakanlık olarak ne gibi çalışmalarınız vardır?