Türkiye'den De Mistura planına şartlı destek

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, BM Suriye Özel Temsilcisi De Mistura'nın Suriye'de 'dondurulmuş bölgeler' teklifini desteklediklerini söyledi, "Planda eksiklikler var, teklif iyi niyetli ama uygulama garantisi gerekiyor" dedi.

El Cezire Türk'ün haberine göre Hırvatistan Başbakan Birinci Yardımcısı ve Dış ve Avrupa İşleri Bakanı Vesna Pusiç ile Ankara'da düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura'nın planıyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

De Mistura'nın çabalarını ve dondurulmuş bölge teklifini destekliyoruz. Çatışmayı, zulüm, kanı ve insanların öldürülmesini durduracak her türlü öneriyi destekleriz. Planda bazı eksiklikler var, bunları kendisiyle paylaştık. İyi niyetle yapılmış bir teklif ama uygulanmasının garanti altına alınması gerekiyor.

De Mistura, Ekim ayında Suriye krizinin çözümü için yeni bir teklifte bulundu: Halep’ten başlayarak başka bölgelere de uygulanacak “dondurulmuş bölgeler” (freeze zones).  Planı De Mistura ile Şam'da görüşen Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, taslağı 'üzerinde çalışılmaya değer' bulduğunu açıkladı.

Plan, hem rejim hem de muhaliflerin Halep’ten başlayarak belirlenmiş bazı bölgelerde ateşkes ilan etmesini öngörüyor. De Mistura, dondurulmuş bölgelerin, daha sonra yapılacak müzakereler için bir başlangıç olacağını söyledi, ancak bunun ayrıntılarını ve takvimini vermedi.