Türkiye'de sadece 130 Sanat Tarihi öğretmeni var

Sanat Tarihi öğretmenleri MEB önünde yaptıkları açıklamada, ülkede korunması gerekli 97 bin taşınmaz varken yalnızca 130 sanat tarihi öğretmeni olduğuna dikkat çekti.

Ataması yapılmayan Sanat Tarihi öğretmenleri, seslerini duyurmak ve sorunlarına dikkat çekmek için Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) önünde eylem düzenledi.

Eski eserler bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden olan Türkiye’de 800 bin öğretmen içerisinde yalnızca 130 adet Sanat Tarihi öğretmeni bulunduğuna dikkat çekildi.

Türkiye genelinde, 12 bin 280 arkeolojik sit alanı, 266 kentsel sit alanı, 32 kentsel arkeolojik sit alanı, 159 adet tarihi sit alanı, 438‘i diğer olmak üzere toplam 13 bin 175 sit alanı ve 97 bin 142 korunması gerekli taşınmaz kültür varlıkların çoğunun Selçuklu ve Osmanlı dönemi eserleri olduğunu kaydeden açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren 194 adet müze ve özel sektör tarafından açılan 197 müze bulunduğu bilgileri aktarıldı.

Açıklamada, "Ne yazık ki, ortaöğretim kurumlarında okutulan Sanat Tarihi dersi zorunlu olmaktan çıkartılmış, seçmeli ders haline getirilmiştir. Yıllar içinde Sanat Tarihi mezunlarından ancak 10 öğretmen atanabilmiştir. 2014 yılında sadece 2 Sanat Tarihi öğretmeni atanmıştır. Ne yazık ki her yıl düzenli olarak atamanın yapılmadığını da ayrıca belirtmek isteriz. Oysa, ülkemizdeki üniversitelerden 45 civarında Sanat Tarihi Anabilim dalına 3 bine yakın öğrenci alınmakta ve 2 bine yakını her yıl mezun olmaktadır. Bu mezunlardan kamuda ancak yılda 10-15 kişinin istihdam edilmesi durumun vahametini ortaya koymaktadır" denildi.