'Türkiye’de İşçi Avukatlık' paneli İstanbul Barosu'nda yapıldı

İşçi Avukatlar tarafından düzenlenen Türkiye’de İşçi Avukatlık Paneli, 18 Kasım’da İstanbul Barosu’nda gerçekleşti.

Haber Merkezi

Panel, moderatör  Av. Işıl Batmaz’ın İşçi Avukatlar’a ve bugüne kadar neler yapıldığına dair bilgilendirme içeren açılış konuşması ile başladı.

Ardından mesleki mazereti nedeniyle panele katılamayan TBB Başkan Yardımcısı Av. Başar Yaltı’nın ilettiği konuşma metni okundu. Metinde öne çıkan başlıklar, TBB’nin işçi avukatların mücadelelerini desteklediği ve taleplerin yönetmelik ile düzenlenmesi için çalışmaların sürdüğü, bu çalışmalara yön verme bakımdan da panelin özellikle önemsendiğiydi.

İşçi Avukatlar’ı temsilen  konulan Av. Pelin Pınar Kaya, işçi avukatlığın ne olduğu, işçi avukatın çalışma koşulları, avukatlık mesleğini icra ederken bu statüden kaynaklı yaşanan sorunları, TİP sözleşmenin talepleri ne kadar karşıladığını, iptali dava edilen yönergenin uygulanması için yapılanları ve yapılmayanları aktardı. Ayrıca sistemin dayatması sonucu avukatların işçileşmesinde avukatlık meslek onuru ve etik kurallarının göz ardı edilişinden ya da nasıl bu süreci örtme amaçlı kullanıldığından da bahseden Kaya, "Sisteme karşı verilen mücadele yalnız değil, ancak birlikte olduğumuzda kazanımla sonuçlanacaktır. Ne kadar çok, o kadar güçlüyü" şeklinde konuştu.

İstanbul Barosu adına panele katılan Yönetim Kurulu Üyesi Av. Hasan Kılıç, İstanbul Barosu’nun önceki dönemlerde olduğu gibi işçi avukatlarının yanında olduğunu belirtti. Yönergenin iptali için dava açılması sebebiyle bu tutumun değişmeyeceğini, mücadelenin katlanarak büyümesi gerektiğini söyleyen Kılıç, bunun da birbirimize destekle mümkün olduğunu dile getirdikten sonra sorunların sadece baro ya da TBB eliyle çözmenin mümkün olmadığını hatırlatarak bu konunun siyasi irade tarafından da ele alınması gerekliliğini vurgulayarak konuşmasını tamamladı.

Panelde yer alan son konuşmacı Yargıçlar Sendikası Başkan Yardımcısı Yargıç Tamer Akgökçe’ydi. Yargıç Tamer Akgökçe konuşmasına, kendi örgütlenme süreçlerini anlatmadan önce kapitalist sistemin dayattıkları karşısında işçileşen avukatların örgütlenmekten başka yolları olmadığını vurgulayarak başladı. Yargıçlar Sendikası öncesindeki süreci ve sendikanın, içinde ironiler barındıran trajikomik kuruluş öyküsünü anlattı.  Mücadelenin ancak emek cephesinde yer alan tüm unsurların ortaklaştırılması, bütünleştirilmesi ile kazanımla sonuçlanacağının ve çalışma alanlarının yönetimin o alanda üretimde bulunanlarda olması gerektiğinin üzerinde duran Yargıç Tamer Akgökçe konuşmasını "üreten biziz, yöneten neden biz olmayalım?" sorusuyla tamamladı.

Yargıç Sevgi Övüç’ün İşçi Avukatlar’ı ve mücadelelerini selamlayan ve desteğini belirten mesajının okunmasının ardından soru cevap kısmına geçildi. Bu arada dinleyiciler arasında bulunan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal söz alarak, İşçi Avukatlar’ın taleplerinin yasalaşması hususunda her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ve hiç zaman kaybetmeden, İşçi Avukatlar’la birlikte, çalışmalara başlamak istediklerini belirtti.

Söz alan dinleyiciler, kamuda ya da diğer kurumlarda çalışan avukatla bir avukat yanında çalışan avukatın sorunları teknik anlamda farklılık arz etse de mücadele başlığının ortak olduğunu, gerçekleşen panelde avukat yargıç ve akademisyenler bir aradaysa bunun, sistemin dayattıklarının ancak ortak bir mücadele örerek bertaraf edilebileceğinin kavranmış olmasından kaynaklandığını ve genel kurulda, baro seçimlerinde İşçi Avukatlar’ı bir grup olarak görmek istediklerini, İşçi Avukatlar’ın hedefinin yönetim olması gerektiğini dile getirdiler.

Panel, mücadeleyi ortaklaştırma, bütünleştirme ve büyütme kararlılığı ile sona erdi.