Türkiye'de artan selefilik: Diş hekimliğinden IŞİD'e katılan gencin hikayesi

Al-Monitor'dan Metin Gürcan 19 yaşında diş hekimliği okurken IŞİD'e katılan bir gencin hikayesini anlatıyor.

Dış Haberler

Al-Monitor'a Türkiye'de radikal selefiliin yükselişiyle ilgili yazan Metin Gürcan, Süleyman Bengi isimli 19 yaşında IŞİD'e katılan bir gencin hikayesini anlatıyor. Gencin diş hekimliği 1. sınıfta okuduğu belirtilirken, 16 yaşındaki ikiz erkek kardeşlerini de giderken yanına aldığı söyleniyor.

Bengi'nin anne babasının eğitimli olduğunu belirtirken, ailenin gelir durumunun iyi olduğunu da söyleyen Gürcan, Bengi'nin üniversiteye başladığında "dindar ve ibadetlerini yerine getiren" bir genç olduğunu söylüyor. Ancak Bengi'nin Cebeci'de bir kitapçıya sık sık gitmeye başladıktan sonra davranışlarının değiştiğini belirten Gürcan, sürekli spor salonuna gittiğini, buradakilerle de müzik yerine ilahi dinlemeleri için kavga ettiğini aktarıyor.

Arkadaşları Bengi'deki davranış değişikliklerini ve giyiminin değiştiğini fark etse de nereye başvuracaklarını bilemediklerini söylüyor. Bengi'nin maden mühendisi babası ise “Biz onlara insan sevgisini öğretmiştik, nasıl bu noktaya geldiler anlamadık” diyerek durumdan habersiz olduğunu bildiriyor.

Gürcan, Türkiye'den 2500 kişinin IŞİD'e katılmak için Irak ve Suriye'ye gittiğini söylerken, bunların 800'ünün ailelerini yanında götürdüğünü söylüyor. Gürcan'ın görüştüğü bir İslamcı "entellektüel" ise "mahalle baskısı"ndan dolayı adının açıklanmasını istemediğini belirtiyor. İsimsiz "entellektüel", Türkiye'deki İslamcı gençlerde kendini ifade etme sorunu olduğunu belirterek, bu gençlerin "hayata katılmak zorunda" olduğunu ve kendini ifade etmek için IŞİD'e katıldığını söylüyor.

IŞİD'in "bu çocuklara sahte olmayan, gerçek bir arkadaşlık, samimiyet" vaadettiğini söyleyen "uzman", gençlerin gerçek tepkisinin laiklere değil İslam'ın çürümüşlüğüne olduğunu söylüyor.