'Türkiye Yıllık Konferansı': Bu yıl AKP'liler yok, Demirtaş var

Her yıl AKP'lilerin katılım gösterdiği Ortadoğu Vakfı tarafından düzenlenen Türkiye Yıllık Konferansı'nın bu yılki konuklarından biri Selahattin Demirtaş. Etkinliğin düzenleyicileri arasında Friedrich Ebert Vakfı da bulunuyor.

Haber Merkezi

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın ABD gezisinin bir ayağını da Ortadoğu Vakfı'nda bu yıl altıncısı düzenlenen Türkiye Yıllık Konferansı oluşturuyor. Geçmiş yıllardan farklı olarak etkinliğe, bu yıl hiç AKP'li konuşmacı davet edilmemiş ve Friedrich Ebert Vakfı'nın da düzenleyiciler arasına katılmış olması dikkat çekiyor.

Vakfın Türkçe Çalışmaları Merkezi ve Friedrich Ebert Vakfı'nın birlikte düzenlediği, panel ve sunuşların yapıldığı Altıncı Türkiye Yıllık Konferansı, yarın (3 Aralık) yapılıyor. Toplantıda Türkiye'nin iç ve dış politika gündemleri değerlendiriliyor.

Bu yılki panellerin başlıkları “Erdoğan'ın Kazanmasının İçerdeki Etkileri”, “Türkiye'nin Ortadoğu Politikası” ve “Türkiye'nin Zor Zamanlarda Batı ile Ortaklığı” olarak belirlenmiş. NATO Parlamenter Assamblesi eski Başkanı ve Alman Parlamentosu üyesi Karsten Voigt da konferansta bir konuşma yapıyor. Önceki yıllardan farklı olarak AKP'li katılımcıların yer almadığı konferansta, Zaman gazetesinden Abdülhamit Bilici ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın katılımı dikkat çekiyor.

National Endowment for Democracy'nin (NED) Afganistan, İran ve Türkiye Programlarından Richard Kraemer'in moderatörlüğündeki ilk panelin katılımcıları Zaman gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdülhamit Bilici, Boğaziçi Üniversitesi'nden Koray Çalışkan, Ankara Üniversitesi'nden Baskın Oran olarak belirlenmiş.

Ortadoğu ile ilgili olan ikinci panelde New York Times gazetesi yazarı Robert Worth modetarötlük yapıyor ve katılımcılar da şöyle: Türkiye'nin eski Irak ve İngiltere Büyükelçisi Ünal Çeviköz, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa ve Avrasya İlişkilerinden sorumlu Bakan Yardımcısı Amanda Sloat, Ortadoğu Vakfı Türkçe Çalışmaları Merkezi Müdürü Gönül Tol.

Bu panelin ardından yapılacak olan tartışmada HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş konuşacak.

Türkiye'nin Batı'yla ortaklığının ele alınacağı ve moderatörlüğünü ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Robert Pearson yaptığı panelin konuşmacıları Türkiye'nin eski Washington Büyükelçisi Namık Tan, ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Francis J.Ricciardone ve Kathimerini gazetesinden Nikos Konstantaras olarak belirlenmiş.

TÜRKİYE 2010'DAN BERİ GÜNDEMDE
Ortadoğu Vakfı, Türkiye Yıllık Konferansı'nı 2010'dan bu yana düzenliyor. Genel olarak haziran aylarında yapılan konferans bu yıl Aralık ayına ertelenmiş. Haziran'ın seçim ayı olması nedeniyle böyle olduğu düşünülebilir ancak 2011'de de seçim olmasına karşın konferansın ertelenmesi söz konusu olmamış.

2010'da düzenlenen ilk konferansta Türkiye'nin yeni jeopolitiği ile ele geçirdiği fırsatlar ve Anayasa reformu, Kürt açılımı gibi başlıklar ele alınırken konuşmacılar arasında AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanı İbrahim Kalın ve AKP'nin dış ilişkilerden sorumlu yetkilisi Suat Kınıklıoğlu yer aldı. Gazeteci Amberin Zaman ve Cengiz Çandar'ın yanısıra Metin Heper ve Ergun Özbudun gibi isimler de Türkiye'den diğer isimler oldu.

2011'de yapılan İkinci Türkiye Yıllık Konferansı'nda “İçeride ve Sınırların Dışında Değişim: Türkiye'nin İç ve Dış Politika Gündemi” ele alındı. Bu yıl yapılan konferans Türkiye'deki genel seçimle çakışmasına karşın düşünce kuruluşlarından, üniversitelerden, ABD ve diğer ülkelerin siyasetçilerinden ve özel sektörden 300 kadar kişinin katılımına sahne oldu.

Üçüncü Türkiye Yıllık Konferansı'nın başlığı “Yükselen bir Türkiye'nin Bölgesel ve İç Sorunları” olarak belirlenmişti ve konferansın önemli siması Senatör John McCain olmuştu. Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan ve Erdoğan'ın danışmanı İbrahim Kalın da konuşmacılar arasındaydı. AKP'den Yalçın Akdoğan ve gazeteci Ruşen Çakır panel konuşmacısı olarak konferansta yer almıştı.

2013 yılında yapılan Dördüncü Konferansta Suriye, Kürt sorunu ve Türk Dış Politikası masaya yatırılırken, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay katılımcı olarak bulundu. 2014'teki son Konferansta da İçişleri Bakanı Efkan Ala bir konuşma yaptı.

'KÖKLÜ' BİR DÜŞÜNCE KURULUŞU
Selahattin Demirtaş'ın bir sunum gerçekleştireceği etkinliğe ev sahipliği yapan Ortadoğu Vakfı, Washington'ın "köklü" düşünce kuruluşlarından biri. 1946'da kurulan vakıf Arapça, Farsça, İbranice, Türkçe'nin yanısıra Peştun ve Urdu dillerinde de yayın yapıyor ve Middle East Journal dergisini çıkartıyor.

Vakfın Onursal Başkanlığını Anthony C. Zinni yapıyor. Donanma generali Zinni, bir dönem ABD Merkez Komutanlığı'nda komutan olarak görev yapmıştı. 2002'de ABD'nin Filistin ve İsrail özel temsilciliği görevini yürüten Zinni, 2014'ten bu yana Ortadoğu Vakfı'nın Yönetim Kurulu'nda yer alıyor ve Onursal Başkanlık yapıyor.