'Türkiye, Veli Saçılık'a ödenen tazminatı geri alamaz'

AİHM, Türkiye'nin Burdur Cezaevi operasyonunda kolu koparılan Veli Saçılık'a ödenen manevi tazminatı geri isteme hakkını men etti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 5 Temmuz 2000’deki Burdur Cezaevi operasyonunda kolu koparılan Veli Saçılık’ın başvurusuyla ilgili kararını bugün açıkladı. Kararda, Türkiye “işkence ve kötü muamele yasağını” ihlalden suçlu bulundu ve Saçılık’a ödenen manevi tazminatı geri isteme hakkından men edildi. 

Aynı olayla ilgili 24 kişinin yaptığı başvuruyu değerlendiren AİHM, Türkiye’yi “işkence ve kötü muamele yasağını” ihlalden suçlu buldu.

Kararda ayrıca, Danıştay’a açtığı ilk davada haklı bulunan ve 150 bin TL tazminat ödenen Saçılık’tan daha sonra tazminatı geri isteyen Türkiye, manevi tazminatı geri isteme hakkından men edildi.

Saçılık’a verilen yerel mahkemenin hükmettiği tazminatı yeterli bulan AİHM, sadece 2010’dan beri yaptığı mahkeme masrafları için Türkiye’nin Saçılık’a 10 bin Euro ödemesine hükmetti.

Saçılık’ın İçişleri ve Adalet bakanlıklarına açtığı dava sonucunda kazandığı ve kendisine ödenen 150 bin TL’lik maddi ve manevi tazminat, Danıştay’ın kararı bozması ve sağ kolu iş makinesiyle koparılan Saçılık’ı suçlu bulmasıyla kendisinden geri istenmiş, Saçılık, bu süreçteki yargılama masraflarını da üstlenmek zorunda bırakılmıştı.