'Türkiye Suriye'ye açılan kapı, yüzlerce çalıntı pasaport Suriyelilere satılıyor'

Türkiye'ye gelen pek çok turistin yanısıra dünyanın her yerinden getirilen çalıntı pasaportların Suriyelilere satıldığı söylenirken, Türkiye'nin yabancı cihatçıların da merkezi haline geldiği söyleniyor.

Dış Haberler

BuzzFeedNews'den Mike Giglio'nun haberine göre, Türkiye Suriye'deki savaşa açılan kapı halinde. Türkiye'nin Suriye'deki pek çok "isyancı grubu" desteklediğini söyleyen Giglio, bu kişilerin İstanbul'da 5 yıldızlı otellerde toplantılar yaptığını aktarıyor.

İstanbula gelen Sam Neher isimli bir öğrencinin pasaportunun çalındığını, sonrasındaysa insan kaçakçıları tarafından onu IŞİD üyesi olarak gösterecek gazetecilere satıldığını belirtiyor. İstanbul'a her yıl 10 milyon turistin geldiği belirtilen haberde, yüzlerce çalıntı pasaportun insan kaçakçılarına, Suriyelilere, gazetecilere hatta casuslara satıldığı söyleniyor.

İspanya'da çalınan bir pasaportun bile sonunda Türkiye'ye ulaştığı belirtilen haberde, Türkiye'de 1.5 milyonun üzerinde Suriyeli olduğu söylenerek, pasaportların bu kişilere satıldığı aktarılıyor. Aksaray'da elinde yüzlerce pasaport olan insan kaçakçıları bulunduğunu söyleyen Giglio, bu kişilerin Suriyelilere kendilerine benzeyen pasaport sunduğunu aktarıyor.

Haberde, çalıntı pasaportların sisteme not edildiği söylenirken, buna rağmen pasaportların gümrüklerde kontrol edilmediği, ABD pasaportu gibi vize gerektirmeyen pasaportların bu sebeple çok değerli olduğu aktarılıyor.

Giglio, Aksaray'daki bir kafede kendisine yanaşan bir hırsızın "pahalı bir şey alacaksan beni ara, çalıp sana yarı fiyatına satarım" dediğini belirtirken, kafede çalıntı pek çok mal ve kimlikler olduğunu da söylüyor. Yurt dışından gelen pek çok cihatçının Suriye'ye gitmek için Türkiye'ye geldiği ve insan kaçakçılarıyla irtibata geçtiği de söyleniyor.