Türkiye son iki yılda yaklaşık 2 milyon büyükbaş hayvan ithal etti: Hem hastalık hem eziyet...

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye'nin son 2 yılda 1 milyon 790 bin 223 büyükbaş hayvan ithal ettiğini açıkladı. Açıklanan bu sayı Türkiye'de hayvancılığın geldiği noktayı gözler önüne sererken, geçtiğimiz aylarda üst üste yaşanan şarbon vakaları ve denetimsizlik düşünüldüğünde sorunun çok daha büyük olduğu görülüyor.

Haber Merkezi

Soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye'nin son 2 yılda 1 milyon 790 bin 223 büyükbaş hayvan ithal ettiğini açıkladı.

Pakdemirli, hayvan ithalatına ilişkin işlemlerin, ilgili mevzuat çerçevesinde verilen yetki ve kontenjan dâhilinde Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından yapıldığını belirterek, “ithalatlar 2017 yılında 25, 2018 yılında ise 16 firma tarafından gerçekleştirilmiştir” dedi.

Bakan Pakdemirli, yaklaşık 2 milyon hayvan için ne kadar ödeme yapıldığına ilişkin bir bilgi vermezken, "1 milyon 790 bin 223 büyükbaş hayvandan uygun şartları taşımayan 676 baş hayvan ile ilgili mevzuat gereği işlem yapılmıştır" ifadelerini kullandı.

İHALESİZ YAPILAN İTHALATLAR DAHİL Mİ?

Et ve Süt Kurumu'nun 300 TIR'lık et için önce ithalat yaptığı, ihaleyi sonra "göstermelik" olarak açtığı ortaya çıkmış, Bakan Pakdemirli, konuya ilişkin soru soran gazeteciyi hedef alarak "yaptığınız gazetecilik değil, maskaralıktır" demişti.

Bakan'ın ihalesiz et ithalatına ilişkin yaptığı itiraf, açıklanan sayıya ilişkin de şüphelere neden oldu.

ŞARBON VE DENETİMSİZLİK

İhalesiz yapılan işlemler dışında hayvan ithalatındaki denetimsizlik ve sonrasında ortaya çıkan sağlık sorunları da tartışma konusu olmaya devam ediyor. 

Geçtiğimiz Ağustos ve Eylül ayında üst üste gündeme gelen şarbon vakaları Türkiye'nin hayvan ithalatında gerekli denetimi yapmadığını ortaya koymuştu. Şarbon hastalığı taşıyan birçok hayvan Türkiye'ye getirilirken, bazı bölgelerde karantina uygulamasına gidilmişti.

Üstelik AKP, kurban bayramının hemen öncesinde bazı dernek ve vakıflar için tartışma yaratacak bir düzenleme yapmıştı. soL tarafından gündeme getirilen düzenlemeye göre, "yardım toplama hakkına sahip" dernek ve vakıfların ithal ettiği hayvanların denetim dışı bırakıldığı ortaya çıkmıştı.

HAYVANLARA BÜYÜK EZİYET

Birçok ülkeden hayvan ithalatı yapan Türkiye'nin, deniz yoluyla ülkeye getirdiği hayvanların yol boyunca çektiği işkence görüntüleri geçtiğimiz aylarda basına yansımış, görüntüler büyük tepki çekmişti.

Brezilya'dan Türkiye'ye getirilen hayvanların oldukça sağlıksız koşullarda, hastalık yayan bir ortamda taşındığı ortaya çıkarken, bu hayvanların kim tarafından alındığı ve nerelere pazarlandığı merak konusu olmuştu.

Yazar Zülal Kalkandelen, olaya ilişkin görüntüleri gündeme getiren isim olurken, "Hayvanlar bir hafta boyunca bir liman kentindeki gemide tutulmuş. Kent yönetimi gemiye dava açmak istemiş. Bu arada temizlik yapılmamış ve koku kente yayılmış. Dışkı azalsın diye son iki gündür hayvanlara su verilmediğini söylüyor Brezilya’daki ilgililer. Türkiye'de satılacak bu hayvanlar. Veteriner hayvanlara yapılan eziyet raporladığı ve mahkeme yasakladığı halde Türkiye’nin Brezilya Konsolosluğu’nun da araya girmesiyle siyasi kararla hayvanlarla dolu gemi yola çıkmış. Brezilya’da büyük tepki var. Bizde ise tık yok" ifadelerini kullanmıştı.