'Türkiye, NATO toplantısında hava sahasının ihlal edildiğini kanıtlayamadı' iddiası

Türkiye'nin NATO daimi temsilciler toplantısında, Rus savaş uçağı Su-24'ün hava sahasını ihlal ettiğine dair net kanıt sunamadığı iddia edildi.

Sputniknews'te yer alan habere göre, askeri bir kaynak RIA Novosti için yaptığı açıklamada; NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in, Türkiye'nin çağrısı üzerine gerçekleştirilen olağanüstü toplantının ardından yaptığı açıklamasının kendi görüşünü yansıttığını, bu açıklamanın diğer NATO üyelerinin temsilcileri tarafından onaylanmadığını söyledi. 

Kaynak, "NATO daimi temsilciler toplantısında, düşürülen Rus jetiyle ilgili ciddi anlaşmazlık vardı. Bazı NATO üyelerinin temsilcileri Türkiye'nin şikayetlerine büyük dikkatle yaklaştı. Türk tarafının, Rus savaş uçağının 20'den fazla uyarı aldığı konusunda da anlaşmazlık vardı, çünkü sadece 2 uyarı vardı" dedi.

Türkiye temsilcilerinin toplantıda sunduğu ses kaydının anlaşılmadığını belirten kaynak, "Bu yüzden NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, kendi kişisel açıklamasını yaptı, çünkü diğer üyelerinin onayını almadı" diye konuştu.

'BAZILARI, RUS UÇAĞIN SURİYE ÜZERİNDE VURULDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR'
Kaynak, "Türkiye, tüm bilgileri NATO'nun Torrejon'daki karargahına sunduğunu bildirdi. Bu bilgiye göre, uçak Türkiye hava sahasında vuruldu. Ancak uçak Suriye topraklarına düştü ve bazı üyeler uçağın Suriye üzerinde vurulduğundan emin olduğunu dile getirdi. Türk temsilci ayrıca ihlal durumunda sert tepki verileceği konusunda Moskova'yı uyardıklarını söyledi" ifadelerini kullandı.

Kaynak, birçok ülkenin, bu olayın Viyana'da müzakereler yürütüldüğü, Suriye'deki çatışmayı çözmek için ciddi çabaların harcandığı bir sırada gerçekleştiğine dikkat çekerek, Rusya ile işbirliğinde gerginliğin azaltılması gerektiğine vurgu yaptıklarını aktardı.

'TÜRKİYE HER GÜN YUNAN SAHASINI İHLAL EDİYOR'
İki Rus savaş uçağının Türkiye'nin hava sahasını ihlal ettiği ekim ayında da NATO'nun toplandığını hatırlatan kaynak, "NATO ülkelerinin oybirliğiyle Rus ihlallerini kınadığı söylenmişti. Ancak aslında Yunan temsilci karşı çıkarak Türkiye'nin her gün Yunan hava sahasını ihlal ettiğini, ancak bunun göz ardı edildiğini söylemişti" dedi.

Kaynak, NATO daimi temsilciler toplantısında, NATO Anlaşması'nın bir üyenin tehdit edildiği zaman tüm İttifak üyelerinin eylemleriyle ilgili 4 ve 5'inci maddelerinin gündeme gelmediğini de sözlerine ekledi.