Türkiye haftasonunu böyle geçirdi

Diyarbakır Newroz'unda okunan Abdullah Öcalan'ın mesajından "İzleme Heyeti" tartışmalarına kadar haftasonu gündeminde yer alan haberlerin önemli bir kısımını sizin için derledik.

- Isparta'nın Şarkikaraağaç İlçesi'nde öğrencileri taşıyan minibüsün devrildiği kazada, 8 yaşındaki Arda İlhan öldü, 17 kişi de yaralandı.

- Diyarbakır Newroz'unda yüzbinler buluştu. Diyarbakır'daki Newroz kutlamasında Abdullah Öcalan'ın günlerdir merak konusu olan mesajı okundu. Öcalan mektubunda PKK'nin kongre toplayarak Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı silahlı mücadeleyi bırakması vurgusunu yineledi.

- Fuat Avni, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suudi Arabistan’da Mısır Devlet Başkanı Sisi ile görüştüğünü ve özür dilediğini ileri sürdü.

- Kocaeli’nin Gebze İlçesi’nde Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Organize Suçlar Şubesi ekipleri bir otomobilde yaptığı aramada, adeta cephanelik ele geçirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Newroz dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

- HDP'den yapılan açıklamada, "Rojava'nın tüm cephelerinde gerileyen DAİŞ çeteleri, dün Cizîrê Kantonu’nun Hesekê kentindeki Newroz kutlamalarına yönelik iki intihar saldırısıyla sivilleri hedef aldı. Çoğu kadın ve çocuk 17 cana mal olan, Rojava halklarına ve Ortadoğu halklarının Newroz Bayramı'na yönelik bu barbar ve insanlık düşmanı saldırıyı lanetliyoruz" denildi.

- Zonguldak'ın Kilimli İlçesi Gelik Beldesi'nde özel bir maden ocağında 2 aylık ücretlerini alamadıkları için ocaktan çıkmama eylemi yapan 7 maden işçisi, işten çıkarıldı.

- Newroz'a ilişkin Türkçe ve Kürtçe açıklama yapan Komünist Parti Merkez Komitesi, "Newroz’un Ateşini Sosyalizm Yakacak, Zalimlerin Saraylarını Başlarına Yıkacağız!" dedi.

- Ankara'da "Barış Kenti Kudüs" zirvesine katılan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "izleme heyeti"ni olumlu bulmadığını belirten açıklamalarına tepki gösterdi.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan Denizli'de katıldığı açılş töreninde yaptığı konuşmada " Başkanlık sistemini kendi kültürümüze göre oluşturacağız" dedi. Erdoğan, Bülent Arınç'ın "izleme heyeti" ile ilgili yaptığı açıklamalara ise cevap vermedi.

- Abdullah Öcalan, Newroz mesajında Süleyman Şah Türbesi'nin TSK ve PYD'nin ortak operasyonuyla Eşme Köyü'ne ortakça taşınmasına vurgu yaparak "Eşme ruhunu halklarımız arasında yeni tarihin sembolü olarak selamlıyorum" dedi.

- Çözüm Komisyonu üyesi olan AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "İzleme Heyeti'ne karşıyım" açıklamasına ilişkin olarak ise, "Heyetin kurulduğu deklare edilmedi henüz, bu nedenle kesin bir dille bu heyet oluşturulacak diyemeyiz, iptal olabilir" dedi.

-  Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın eleştirilerine Denizli'den yanıt veren Cumhurbaşkanı Erdoğan "Ben konu mankeni değilim" dedi.

- Bingöl’de 12 yaşındaki Ç.Y. adlı kız çocuğunun doğum yapmasıyla sonuçlanan tecavüz davasında sanıklara skandal indirim kararı çıktı.

- Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü 2'nci sınıf öğrencisi 21 yaşındaki Alp A. hakkında, kendi twitter hesabından, Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla 1.5 ile 4.5 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açıldı.

- Newroz kutlulamaları için onbinlerce insan İstanbul Kazlıçeşme'de toplandı. Kazlıçeşme'deki Newroz kutlamalarında konuşan Selahattin Demirtaş, "önümüzde artık barajlar duramaz, AKP karanlığı yok olacak" dedi.

- İktidara yakınlığıyla bilinen gazeteler dün gerçekleşen Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Bülent Arınç arasındaki İzleme Heyeti tartışmasında, Arınç'ın sözlerine manşetten yer vermezken Erdoğan'ın Dolmabahçe toplantısı ve İzleme Heyeti açıklamalarını manşetlerine taşıdı.

- Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bugün Ankara’da konuşmacı olarak katılacağı programı iptal etti. Arınç dün akşam da TRT Arı Stüdyosu’ndaki 'Nevruz' etkinliğine katılmaktan vazgeçmişti.

- Yüksek Seçim Kurulu (YSK), AKP'nin Newroz için hazırlattığı reklam yayınının durdurulmasına karar verdi.

- Diyarbakır'da 7 Ekim 2014'te Kobani eylemleri sırasında yaşamını yitiren 4 Hür-Par üyesinin faili olarak onlarca kişiye gizli tanık ifadesi ile tutuklandı. Soruşturmayı yürüten savcı olayın yaşandığı tarihte cezaevinde olan ve olaylardan 3 gün sonra tahliye edilen A.A.Y. de olayın faili olarak tutuklandı.

- Bakanlar Kurulu toplantısı, Başbakanlığa devredilmesinin ardından ilk kez Çankaya Köşkü'nde yapılacak.

- Erdoğan'ın İzleme Heyeti ve HDP'lilerle yapılan Dolmabahçe görüşmelerine olumlu bakmadığını belirten açıklamalarından sonra bugün konuşan Bülent Arınç, "Bu ülkede bir hükümet var, Cumhurbaşkanı'nın eleştirileri yanlış anlamaya yol açmamalı" dedi.

- Konya’da Newroz kutlamalarının yapılacağı alana yürüyen 10 kişi, taşıdıkları pankartla ‘Erdoğan’a hakaret’ suçunu işledikleri gerekçesiyle polis tarafından darp edilerek gözaltına alındı.

- Bugün Türkiye’nin dört bir yanında Newroz kutlamaları vardı. İzmir’de binlerce kişi Gündoğdu Meydanı’nı doldururken, Ankara'dan Mersin'e kutlamalara onbinlerce yurttaş katıldı.

- Roboski Katliamı'ndan sonra, canlı olarak el konulan ve yediemine "teslim" edilen 70 katırından 56 tanesi için "infaz" kararı çıktığı bildirildi.

- Afganistan’da Kuran yaktığı iddiasıyla linç edilip öldürüldükten sonra yakılan Ferhunde isimli kadının cenazesi kadınlar tarafından kaldırıldı.

- CHP Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu, 9'u İngiltere, 2'si de Sudan vatandaşı olmak üzere 11 doktor ve doktor adayının Suriye'ye geçerek, çatışmalarda yaralanan IŞİD üyelerini tedavi ettiğini söyledi.