Türkiye- AB zirvesi sona erdi: AB-Türkiye anlaşması 2016'da

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB Konseyi Başkanı Tusk ve Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker ortak basın toplantısı düzenliyor.

Avrupa Birliği, Türkiye'nin geri kabul anlaşmasından doğan yükümlülüklerini yerine getirmesi halinde Ekim 2016'dan itibaren vize serbestisine başlayabileceğini karara bağladı. Avrupa Birliği, Türkiye'ye Suriyeli sığınmacılar için 3 milyar euro verecek. AB, sığınmacıların durumuna yönelik gelişmelere göre yardımları gözden geçirecek. Türkiye ise topraklarında kalan Suriyeli sığınmacıların çalışmalarını sağlayacak yasal düzenlemeleri yapacak.

İşte öne çıkan başlıklar:

TUSK'UN AÇIKLAMALARI

Görüşme sonrasında açıklama yapan Tusk: AB-TÜRKİYE anlaşması 2016'da uygulanacak.

JUNCKER'İN AÇIKLAMALARI

İlişkilerimizi üstdüzeyde yenilemiş olduk. Sığınmacı kriziyle ilgili ortak bir anlaşmaya vardık. Avrupa ve Türkiye ortak çözecektir bu sorunu.

3 milyar Euro'luk bir desteği Türkiye'ye sağlayacağız.

BAŞBAKAN AHMET DAVUTOĞLU'NUN AÇIKLAMALARI

Brüksel'deki Türkiye-AB Zirvesi'nin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Ahmet Davutoğlu, AB ile müzakerelerin yeniden canlandırılması kapsamında 14 Aralık'ta bir faslın müzakerele açılacağını ve diğer bazı fasılların da yakında ele alınacağını söyledi.

Yüksek düzeyli ekonomi, enerji ve politika diyalogu mekanizmaları kurulacağını ifade eden Davutoğlu, "İlişkileri derinleştirecek, stratejik işbirliğini geliştirecek ve müzakere sürecini hızlandıracağız." dedi.

Başbakan Davutoğlu'nun, Türk vatandaşlarının vizesiz Avrupa seyahatlerine imkan sağlayan ve mültecileri geri kabulü taahhüt eden anlaşmayla ilgili sürecin de önümüzdeki yıl tamamlanacağını açıkladı.

Davutoğlu, "Özellikle tüm Avrupalı meslektaşlarımın aynı kıtada ve aynı ailenin üyeleri olarak Türkiye ve AB'nin aynı kadere sahip olduğu ve Türkiye'nin üyeliğinin bir kazanım olacağında mutabık kalmaları beni sevindirdi." dedi.

Mülteci krizinin ortak bir problem olduğu üzerinde de mutabık kaldıklarını dile getiren Davutoğlu, Türkiye ya da AB'nin bu krizin sebebi olmadığını fakat çözüm için birlikte hareket etmeleri gerektiğini vurguladı. 

Mülteci krizinin kesin çözümü için Suriye krizine çözüm bulunması gerektiğini de belirten Davutoğlu, aksi takdirde onlarca ortak eylem planının işe yaramayacağını vurguladı. Davutoğlu, bu konuda Suriye krizini çözemeyen BM sistemini suçladı.

AB'nin aktaracağı 3 milyar Euro'nun Türkiye'ye değil, Suriyeli mültecilere gönderileceğini de vurgulayan Davutoğlu, burada bir yük paylaşımından bahsedilebileceğini kaydetti. Davutoğlu, mültecilerin başka ülkelere yerleştirilmesi konusunun ise daha sonra ele alınacağını ekledi.