Turizmcileri denetleyen müdürün başına gelmeyen kalmadı

İşte Yeni Türkiye’nin taşraya düşen gölgesinden bir siyaset, ticaret ve rant öyküsü…

Yusuf Yavuz

Antalya’nın Demre ilçesinde görev yapan eski Mal Müdürü Ünal Olcar, ilçedeki turizmcileri vergi denetimine tabi tutunca başına gelmeyen kalmadı. Eylül 2011’de vekâleten mal müdürlüğüne atanan Olcar, Ağustos 2012’de Batı Antalya bölgesindeki turizm sektörüne yönelik başlatılan vergi denetimini koordine etti. Ancak iddiaya göre Olcar, görevi kapsamında Demre’deki turizm işletmelerine yönelik vergi denetimlerine başlayınca ilçe kaymakamı tarafından görevden alınmakla tehdit edildi. Ardından çok sayıda soruşturma ve inceleme geçiren Olcar’ın başı şimdi de ilçe kaymakamı tarafından kendisine açılan 1000 liralık manevi tazminat davası ile dertte.

‘GÖREVİNİ YAPIYORSUN AMA BEN SIKINTIYA DÜŞÜYORUM’
2011 yılında Antalya’nın Demre ilçesine vekâleten Mal Müdürü olarak atanan Ünal Olcar, görevi kapsamında 2012 yazında Antalya’nın batısındaki turizm tesislerinde vergi denetimine çıktı. Ancak Olcar’ın koordine ettiği yaygın vergi denetimleri sorunsuz ilerlerken sıra Demre’deki turizm işletmelerinin denetlenmesine gelince işler karıştı. İddialara göre 1 Ağustos 2012 tarihinde Demre’deki turizm işletmelerinde vergi denetimine başlayan Olcar, görevinin 3. gününde kaymakamlık makamına çağrıldı. Demre Kaymakamı Yusuf İzzet Karaman tarafından, “Görevini yapıyorsun ama ben sıkıntıya düşüyorum, sen burada yıprandın, tayinini al git, eğer gitmezsen nasılsa asil müdür değilsin, ben seni göndermek için elimden geleni yaparım” sözleriyle tehdit edildiği iddia edilen Olcar’ın, buna rağmen görevini yaptığı öne sürüldü.

ÖNCE SORUŞTURMA GEÇİRDİ ARDINDAN BAŞKA YERE SÜRÜLDÜ
Ancak bu olayın ardından Olcar’ın başı bir türlü dertten kurtulmadı. Bu tarihten itibaren defalarca disiplin soruşturması ve inceleme ve araştırma geçiren Olcar, Demre Hükümet konağında, Antalya Defterdarlığı ve Vergi Dairesi Başkanlığında çok sayıda ifade verdi. Ocak 2013’de kaymakam Yusuf İzzet Karaman’ın talebi üzerine başlatılan soruşturmada, kaymakamın şifai olarak verdiği ifadenin, muhakkiklik yapan Milli Emlak Denetmenince raporun netice ve kanaat bölümüne yazılarak düzenlenen soruşturma raporuna istinaden Kırklareli’ne tayin edilen Olcar, Mayıs 2013 ile Mart 2014 tarihleri arasında Kırklareli’nde görevini sürdürdü.

EVİNİN ÖNÜNDE DARP EDİLDİ, SALDIRGAN CEZADAN KURTULDU
Bu arada Demre’deki evinin önünde bir belediye zabıtası tarafından saldırıya uğrayan Olcar, ağır şekilde darp edildi. Savcılık iddianamesinde Belediye Başkanı ile bir işçinin azmettiren, saldırıyı da iki belediye zabıtasının yardımıyla zabıta olan Necati Kaplan’ın gerçekleştirdiği iddia edildi. Ancak olayla ilgili yürütülen soruşturmanın ardından saldırgan haricindekiler beraat ederken, saldırgan Necati Kaplan’a ise önce sembolik cezalar verildiği ardından da bu cezalar da ertelendiği öğrenildi. Olcar konuyla ilgili temyiz ve itiraz başvurusunda bulundu. Daha sonra söz konusu tayine karşı Antalya 1. İdare Mahkemesi’nde açtığı iptal davasını kazanarak görevine geri dönmek için Demre’deki işyerine giden Olcar’ın önce kaymakam tarafından engellendiği, bir gün sonra ise görevine başlatıldığı iddia edildi.

KAYMAKAMI ŞİKÂYET ETTİ, KINAMA CEZASI ALDI
Olcar’ın Demre’de Samanlık Müdür Yardımcısı olarak görevine başlamasından bir süre sonra hükümet konağının koridorlarına kaymakamlık tarafından IP güvenlik kameraları yerleştirildi. Olcar ise bu girişimin insan hakkı ihlali olduğu gerekçesiyle hak arama özgürlüğü kapsamında İçişleri Bakanlığı’na ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonuna başvuruda bulundu. Ancak İçişleri Bakanlığı’na yaptığı şikâyet başvurusu sonuçlanmadan, şikâyetçinin Olcar olduğu Antalya Valiliği tarafından Demre Kaymakamlığı’na bildirilince, bu kez de Olcar hakkında disiplin soruşturması açıldı. Soruşturmanın ardından kınama cezası verilen Olcar ise hakkında verilen cezaya itiraz etti.

KAYMAKAM ESKİ MÜDÜRE BİN LİRALIK TAZMİNAT DAVASI AÇTI
Olcar’ın bundan sonra yaşadıkları ise tam bir Aziz Nesin öyküsü gibi. Demre Kaymakamı Yusuf İzet Karaman, hükümet konağına yerleştirilen IP kameralar hakkında İçişleri Bakanlığı ve Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na başvuran Olcar hakkında kişilik haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle 1000 liralık manevi tazminat davası açtı. Dava henüz görüşülmeye başlanmazken, TBMM’ye yaptığı başvuru üzerine İnsan Hakları Komisyonu’ndan yazılı bir yanıt alan Olcar, komisyon başkanı imzasıyla kendisine yollanan yazı karşısında şaşkına döndü. Buna göre Demre Kaymakamlığı’nda yapılan uygulama hakkında şikâyetçi olan Olcar’a, konu hakkında Antalya Valiliği’nden bilgi istenildiği bildirildi. Antalya Valiliği ise şikâyet dosyasını Demre’ye havale ederek, şikâyet edilen ilçe kaymakamı tarafından bir komisyon kurularak konunun incelenmesini talep etti.

ESKİ MAL MÜDÜRÜ OLCAR: ‘HUKUK DEVLETİNE İNANCIM ZAYIFLADI’
Yaşadıklarının ardından hukuk devletine inancının zayıfladığını dile getiren eski Demre Mal Müdürü Ünal Olcar, kurulacak komisyonda kendisine hasım olduğunu iddia ettiği bazı kişilerin ve kaymakamın emrinde çalışan görevlilerin yer aldığına dikkati çekerek, “Edindiğim duyuma göre tüm üyeler kaymakamla ters düşmemek için, insan hakkı ihlali olmadığına dair rapor hazırlayıp, imzalamışlar. Bütün bu olanlardan sonra hukuk devletine olan inancım iyice zayıfladı” diye konuştu.

‘DENETLENEN İŞLETMELER 300 BİN DOLAR RÜŞVET TEKLİFİYLE GELDİ’
Demre’deki turizm işletmelerine yönelik kapsamlı vergi denetimi biter bitmez Olcar hakkında soruşturma furyası başladı. İddialara göre ardından da denetim geçiren 6 işletme bir sözcü tayin ederek Mal Müdürlüğü’ne işletme başına 50 bin dolar, toplamda 300 bin dolar rüşvet teklifinde bulundu. Ancak rüşvet taktiği tutmayınca eski Mal Müdürü hakkında alkolik ve kadın düşkünü olduğu, pavyonlardan çıkmadığı, sürekli ayyaş olarak gezdiği dedikoduları yayıldığı, dahası bu dedikoduların kimi yetkililer tarafından Antalya Valisi ile Defterdar’a kadar iletildiği iddia ediliyor.

BELEDİYE BAŞKANI HAKKINDAKİ RAPORU BAŞINA İŞ AÇTI
İlçedeki bir başka iddia ise Temmuz 2012’de Olcar’a verilen Belediye Başkanı Süleyman Topçu ile ilgili bir araştırma görevine ilişkin. İddialara göre ilçedeki esnafı haraca bağlamakla suçlanan Belediye Başkanı Topçu’yla ilgili iddiaları araştırmak için görevine başlayan Olcar, yüzden fazla kişinin ifadesine başvurarak raporunu tamamladı. Rapora göre Belediye Başkanı Topçu’ya isnat edilen suçlamalarla alınan ifadeler birbirini destekliyordu. Bunun üzerine Olcar İçişleri Bakanlığı’ndan müfettiş talebinde bulundu. Ancak bu görevin ardından Olcar bir kez daha soruşturma geçirdi, ardından da Belediye Başkanıyla ilgili dosya kapatıldı.