Turizm cennetinde 1 Mayıs’ta hükümet karşıtı manifesto

Türkiye’nin dört bir yanında alanlara çıkan emekçiler 1 Mayıs’ı coşkusuyla alanları doldururken, Antalya’nın turizm cenneti Kaş ilçesindeki kutlamalara özgürlük talepleri, kıyı yağması ve rant karşıtlığı damgasını vurdu. Kalkan, Finike ve Demre’den de katılımın olduğu Kaş’taki 1 Mayıs kutlamalarında kadınların yoğunluğu dikkat çekti. Yürüyüş ve miting alanında atılan sloganlarda ise AKP…

Yusuf Yavuz

Kaş’taki 1 Mayıs kutlamaları, Demre, Finike ve Kalkan’dan gelen meslek örgütü temsilcileri ve yurttaşların saat 14.00’te Uğur Mumcu Caddesi’nde buluşmalarıyla başladı. Eğitim-Sen, KESK, Haziran Hareketi, CHP, Kaş Çevre Platformu gibi kuruluşların öncülüğünde oluşturulan 1 Mayıs kortejine yüzlerce yurttaş katıldı. Uğur Mumcu Caddesi’nden başlayan yürüyüş, AKP karşıtı sloganlar eşliğinde Emin Erdem Meydanı’na kadar sürdü.

KAŞ’TAKİ 1 MAYIS KUTLAMASINDA FAŞİZAN BASKILARA İSYAN YÜKSELDİ
1 Mayıs düzenleme komitesi adına Eğitim-Sen Kaş Temsilciği’nden Züher Çapar burada ortak basın açıklamasını okudu. Siyasi iktidarın işçiler, kamu emekçileri, emekliler ve toplumun ötekileştirilen tüm kesimlerinin acil çözüm bekleyen sorunlarını geri plana iterken her fırsatta toplumu ayrıştırma ve kutuplaştırma politikasını sürdürdüğüne dikkat çekilen açıklamada, "iktidar, son dönemde giderek arttırdığı baskı ve şiddet politikalarını güvence altına almak, kendisini korumak için iç güvenlik yasasını çıkardı. Zaten sınırlı olan özgürlükleri kısıtlamayı hedefleyen iç güvenlik yasası ile devlet şiddetine yasal kılıf hazırlamayı, sıkıyönetim uygulamalarını olağan hale getirmeyi hedeflediler. Gündelik yaşamın bir parçası haline gelen sosyal medyaya getirilen yasak, faşizan bir yönetim aklının sınır tanımayacağını açıkça göstermiştir. Bu yasak, her alanı kontrol altına almak isteyen AKP'nin, hakları korumaktan ziyade internet dünyasına açmış olduğu bir savaşın ürünüdür" görüşüne yer verildi.

"TÜRKİYE MEZHEP SAVAŞININ ÜSSÜ HALİNE GELDİ"
AKP hükümetinin dış politikadaki hezimetinin de sert dille eleştirildiği açıklamada, mezhepçi politikalarla ülkenin Suriye'deki iç savaşın merkez üssü haline getirildiği ileri sürülerek, "başta AKP iktidarı olmak üzere, yürütülen 'vekâlet savaşı'na son verilmesini, bütün emperyalist güçlerin ve işbirlikçi devletlerin ellerini Suriye'den derhal çekmesini istiyoruz" denildi.

"EĞİTİMDE GERİCİLEŞTİRME ÖZELLEŞTİRME DAYATMASI"
AKP iktidarının eğitimi dini kurallara göre düzenlemesinin okullarda ayrıştırma yaratarak yeni çatışma alanları oluşturduğuna dikkat çekilen açıklamada, "eğitimin gericileştirilmesi bir yana eğitimin özelleştirilmesi de dayatılmaktadır. İktidar, özel okullar için 3 bin 500 liraya kadar kaynak aktarırken devlet okullarına kaynak aktarmaması okullarımızda eğitimin niteliğini düşürmektedir" ifadelerine yer verildi.

"TOPRAĞIMIZ, SUYUMUZ, ORMANLARIMIZ PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR"
Kadına yönelik şiddetin taşeronlaşmanın da sert dille eleştirildiği açıklamada, özetle şu görüşlere yer verildi: "Toprağımız, suyumuz, ormanlarımız sermayeye peşkeş çekiliyor. Maden ocaklarıyla yağmalanan ormanlarımız, HES'lerle kilit vurulan derelerimiz halkımızındır. Derelerine, ormanlarına sahip çıkanların baskı altına alınarak tutuklanması, AKP'nin halkın değil, sermayenin çıkarlarını düşündüğünün açık bir göstergesidir. Nükleer santrallerle geleceğimizin yok edilmesine çalışılıyor. Bu memleketin gerçek sahipleri olarak buna izin vermeyeceğiz. Soygun, talan ve sömürü düzenine karşı ekmek, adalet ve özgürlük mücadelesini yükseltmek için ülkenin her yerinde AKP'nin tüm yasaklarına ve saldırılarına karşı alanlara çıkan milyonlarla birlikteyiz."

Kaş'taki 1 Mayıs kutlamaları Emin Erdem Meydanı’nda verilen konserle son buldu.