'TSK, Suriye'ye askeri müdahaleye prensipte karşı'

Türkiye ve Suudi Arabistan'ın Suriye'ye yönelik doğrudan askeri müdahale planladığı konuşulurken, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'ye yönelik bir askeri operasyona "prensip olarak" karşı olduğu ileri sürüldü.

Haber Merkezi

Suudi Arabistan'ın İran'a karşı Ortadoğu'daki "Sünni kamp"ın liderliğini tekrar alması ve Türkiye ile Katar'a zeytin dalı uzatmasının ardından, Suriye'ye yönelik dış müdahale tehdidi artıyor.

Geçtiğimiz haftalarda, Suudi Arabistan ve Türkiye'nin Suriye'ye yönelik doğrudan askeri müdahale planladığı ve ABD'yi buna ikna etmeye çalıştığı ileri sürülmüştü.

Al Monitor'den Metin Gürcan'ın haberine göre, Ankara'daki kaynaklar, şu an için ne Suriye’ye ne de Irak’a yönelik bir kara harekatı ihtimalinin masada olmadığının altını net olarak çiziyor. 

'TSK FRENLİYOR'
Kaynağın iddiasına göre, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Irak ve Suriye'ye yönelik bir askeri harekata prensipte karşı. İddiaya göre Ankara'nın siyasi karar mekanizmalarının önündeki en büyük engel şu anda TSK. 

Bunun gerekçesi ise, Suriye’ye Türk ordusunun konvansiyonel kara ve hava unsurları ile bir müdahalesinin sonuçlarını hem Türkiye'nin hem de Türk ordusunın kaldıramayacak oluşu.

Aynı kaynak, Suriye'ye askeri müdahalenin risklerini şöyle sıralıyor:

  • Bu risklerden ilki Türkiye’nin sınır güvenliği ile ilgili. Suriye’ye yönelik bir kara harekatı Türkiye’nin zaten ciddi yapısal ve hukuki sıkıntılar yaşadığı sınır güvenliğini tamamen ortadan kaldırır ve Suriye’deki çatışmayı Türkiye’ye taşır. “Suriye’ye girecek birliklere olan lojistik akışı bir düşünün” diyen bu kaynağa göre bu akış sınırı daha da belirsizleştirebilir. Al-Monitor’ün görüştüğü diğer bir kaynağın ise mesajı net: “Türk ordusu Suriye sınırını geçtiği anda Türkiye-Suriye sınırının güvenliği sıfıra iner.”
  • Diğer konu ise Türk ordusunun Suriye’de muhalif gruplarla işbirliğine çok da sıcak yaklaşmaması. Çünkü Suriye’ye olası bir müdahalede radikal İslamcı gruplarla artacağı kesin olan iş birliği Türkiye’nin zaten halihazırda sıkıntılı olan küresel imajını daha da kötüleştirebilir ve “terörizme destek veren ülke” algısını daha da güçlendirebilir.
  • Ankara’da Suriye krizinin en iyimser tahminle 2-3 sene daha süreceği kabul ediliyor. Bu nedenle böyle bir müdahale Türk ordusunu Suriye içlerinde çok uzun süreli bir angajmana sokabilir.
  • Güvenlik kaynaklarının Suriye’ye müdahale konusundaki isteksizliğin nedenlerinden olan son risk ise Suriye’ye olası bir askeri harekatın Türk ordusunu şu an Suriye kuzeyindeki kritik bölgelere hakim ve “PKK’nın Suriye’deki uzantısı görünümündeki PYD” ile iş birliğine zorlama ihtimali. En son Süleyman Şah Türbesinin eski yerinden Suriye Eşmesine taşınması esnasında Türk ordusunun PYD ile iş birliğine yönelik iddialara yönelik verdiği tepki bu rahatsızlığın bir sonucuydu.

'BU İŞLER OYUN OYNAMAYA BENZEMEZ'
Al Monitor'e konuşan bir başka "uzman" ise, “Bu işler çocuk parkında oyun oynamaya benzemez” diyerek, Türkiye'nin Suriye'ye yönelik "konvansiyonel" bir müdahale hazırlığında olmadığını savundu.

Ancak IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun Musul operasyonun TSK'nın dahil olmasının ihtimal dahilinde olduğu konuşuluyor. Musul operasyonunun hem iç siyasette daha kullanışlı bir adım olması, hem de dışarıda Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile ilişkiler bağlamında daha "mantıklı" olacağı düşünülüyor.