TSK: IŞİD’i bilgilendirdik

Süleyman Şah Türbesi’nin yeni yerini gazetecilere gezdiren askeri yetkililer operasyon öncesinde NATO, PYD ve IŞİD’e bilgi verildiğini açıkladı.

Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü, Suriye’nin Eşme köyünde yapılacak yeni Süleyman Şah Türbesi’nin bulunduğu alanı gazetecilere gezdirdi. Geziye katılan gazetecilerin yaklaşık 200 metre ileride YPG’lilerin bulunduğu alana yaklaşmasına izin verilmedi.

Cumhuriyet’ten Mahmut Oral, askeri yetkililerin operasyon öncesinde Birleşmiş Milletler, NATO, PYD, IŞİD’e bilgilendirilme yapıldığını, YPG’nin TSK’ya kılavuzluk yaptığı iddialarının doğru olmadığını söylediğini aktardı.

Basına operasyonun ayrıntılarıyla ilgili bilgi veren askeri yetkili şunları söyledi:

“Operasyon öncesi Birleşmiş Milletler, NATO, PYD, IŞİD’de bilgilendirilme yapıldı. Bu koalisyon demek değildir. Türkiye ve TSK’nin tek başına yaptığı bir operasyondur. Karşıdaki köyde 15 gün önce IŞİD vardı, şimdi ise PYD denetiminde. Bunu biz belirlemiyoruz. Operasyonda sivillerin zarar görmemesi için büyük gayret gösterdik. Kürtçe, Arapça ve İngilizce anonslar yapılarak, araçlardan, tanklardan uzak durulması istendi. Biz onlara karşı değil; sadece ‘Toprağımızı almaya gidiyoruz’ dedik. Öyle YPG’nin bize kılavuzluk yaptığı iddiaları da doğru değil. Daha geçen sene buradaki askerlerin eşleri, Süleyman Şah Türbesi’ne ziyarete ve pikniğe gidiyorlardı. Orayı, burada görev yapan askerler ezbere bilir. Bu yüzden kimsenin kılavuzluğuna ihtiyacımız yok. Tereyağından kıl çeker gibi aldık ve geldik.”