Tribune de Genève: 'IŞİD, Türkiye'yle pamuk ticaretinden para kazanıyor'

İsviçre'nin Tribune de Genève gazetesine yazan iktisatçı Michel Santi IŞİD'in sadece Suriye petrolünü değil, pamuğunu da Türkiye üzerinden satarak finansmanını sağladığını ileri sürdü.

Tribune de Genève gazetesinde çıkan ve Michel Santi imzasını taşıyan "IŞİD'i finanse eden pamuk" başlıklı yazıda, "Pamuk, Suriye'nin en önemli kaynaklarından biri ve şimdi IŞİD'in elinde. Son zamanlarda örgüte finansal kaynaklar sağlayan pamuk, Türkiye üzerinden pazarlanıyor. Muhtemelen birkaç aracının elinden geçiyor. Bu aracılar, geçimini pamuğu aklamakla kazanıyor" dendi.

Makro iktisatçı Michel Santi yazısında "Neticede elyaf, yolculuğunu bizim giyim markalarımızın imalat ağlarında tamamlıyor. Markalarımızın hammaddenin menşeini tespit etmek zor. Ancak böylece aldığımız giyim, masumlara karşı kullanılan silahın kaynağını ve demokrasilerimizi kasıp kavuran terörün finansmanını sağlıyor" ifadelerine yer verdi.

'HALK IŞİD'E VERGİ ÖDÜYOR'

Santi, "Bu piyasanın oyuncularını, genellikle üretiminin her aşamasında ürünün kalitesi endişelendiriyor. Menşei ise ikincil planda kalıyor. IŞİD'in pamuk ticaretinden sağladığı para, günlük 2 milyon doları bulan petrol gelirlerine, soyulan ve öldürülen insanlara ait eşya ve insan ticaretinden elde edilen gelirlere ekleniyor" dedi.

Sputnik yer alan habere göre İsviçreli gazete ayrıca IŞİD'in, kontrol altındaki topraklarda yaşayan Iraklı memurların maaşlarının yarısına el koyduğunu belirtti.