TMMOB'siz İzmir nasıl olurdu?

İzmir'de TMMOB üyeleri dağıttıkları bir bildiride, "TMMOB'siz İzmir nasıl olurdu" sorusunu yanıtladı. Yanıt; AKP'nin İzmir düşünün yaşanır bir kent olmadığını gösteriyor.

İzmirli mimar ve mühendisler, Kıbrıs Şehitleri Caddesi boyunca meşaleli yürüyüş yaparak, "TMMOB olmasaydı İzmir nasıl olurdu" başlıklı bir bildiri dağıtarak hükümetin TMMOB üzerindeki baskılarını protesto ettiler.

Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir basın açıklaması gerçekleştiren TMMOB üyeleri; AKP'nin  bir kez daha TMMOB'yi hedef aldığını, yeni bir torba yasa taslağı ile bir yandan kamusal alanlara el koyma ve rant süreçlerinin önündeki son engelleri kaldırma hazırlığı içindeyken, bilimi ve tekniği kamu çıkarları doğrultusunda kullanan TMMOB'yi parçalayarak etkisizleştirmek istediğini belirtti.

TMMOB'SİZ İZMİR NASIL OLURDU?

TMMOB’nin dağıttığı bildiriden öne çıkan; "TMMOB olmasaydı İzmir nasıl olurdu" sorusuna verilen yanıtlar şöyle;

Konak meydanı 1990’lı yıllarda satılmış, meydanın yerine Galleria isimli bir alışveriş merkezi dikilmiş olacaktı.

İzmir-Çeşme Otoyolu’nun kent içi geçişi için viyadükler Kordon’a dikilecek,  Kordon rekreasyon alanı olmayacak, bölge yaşanmaz hale gelecekti.

İzmir Metrosu, Konak’ta yerin altından değil, yerin üstünden geçecek, Bahri Baba Parkı yok olacak, Basmane Garı’nın çatısı yıkılacak, kentin tarihi merkezi viyadükler ve ayakları ile işgal edilecekti.

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezinin arsası satılacak, onun yerinde alışveriş merkezini de içeren çok katlı bloklar bulunacak, kentimiz önemli bir sanat merkezinden mahrum kalacaktı.

İnciraltı’nda 330.000 m2’lik alanda yeni AVM’ler dikilecek (mevcut AVM’lerin 3 katı) İzmirlilerin nefes aldığı alanlardan biri daha yok olacaktı.