TİHV: Sokağa çıkma yasağı uygulanan yerlerde 162 sivil öldü

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), 11 Aralık 2015 ile 8 Ocak 2016 arasında sokağa çıkma yasağı uygulanan yerleşim yerlerinde 29’u kadın, 32’si çocuk olmak üzere en az 162 sivilin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), sokağa çıkma yasağı uygulanan bölgelerde 11 Aralık 2015 ile 8 Ocak 2016 arasında 29’u kadın, 32’si çocuk, 24’ü 60 yaş üstü olmak üzere 162 sivilinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Bilgi notunda 16 Ağustos 2015’ten bu yana en az 1 milyon 377 bin kişinin en temel haklarının ihlal edildiği, Diyarbakır, Şırnak ve Mardin başta olmak üzere aralarında Hakkari, Muş, Elazığ ve Batman’ın da olduğu toplam yedi ildeki en az 19 ilçede, resmi olarak tespit edilebilen en az 58 süresiz ve gün boyu sokağa çıkma yasağının uygulandığı kaydedildi.

TİHV, 11 Aralık’tan bu yana Diyarbakır, Mardin ve Şırnak’ın ilçelerinde aralıklarla devam eden sokağa çıkma yasakları süresince en az 79 sivilin öldürüldüğünü, hayatını kaybedenlerin 14’ünün çocuk, 18’inin kadın, birinin ateşli silahla vurulma sonucu anne karnında ölüm ve 15’inin de 60 yaş üstü olduğunu vurguladı.

22 KİŞİ KENDİ EVİNDE HAYATINI KAYBETTİ

Bilgi notunda tanıkların beyanlarına dayanılarak en az 22 kişinin “kendi evlerinin sınırları içindeyken” açılan ateş veya tanklardan atılan top mermileri ya da sokağa çıkma yasağının doğrudan etkisiyle yaşanan sağlık sorunları nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi.

Operasyon olmayan bölgelerde yapılan toplumsal gösteriler sırasında veya güvenlik güçlerinin açtığı keyfi ateş sonucu vurularak ölümlerin de gerçekleştiğini hatırlatan TİHV, üç kişinin Diyarbakır Sur ilçesi yakınlarında, bir kişinin de Mardin’in Nusaybin ilçesinde bu şekilde yaşamını yitirdiğini belirtti.

OPERASYONLARA KATILAN GÜVENLİK GÜÇLERİNİN SAYISI 10 BİN CİVARINDA

Bilgi notuna düşülen bir notta, “Resmî olarak açıklanmamakla beraber ulusal basın yayın organlarında yer alan haberlere göre sokağa çıkma yasağının şu an sürmekte olduğu ilçelerin her birinde (Sur, Cizre, Silopi) 10 bin kadar güvenlik gücünün operasyonlarda yer aldığı belirtilmektedir. Ayrıca, ağır savaş koşullarında kullanılan yüzlerce askeri zırhlı aracın da (tank, panzer, top vb.) belirtilen ilçelere sevk edildiği aynı şekilde bilinmektedir.” denildi.