Temelli'den yerel seçim açıklaması: Bir saat de olsa belediyeleri alacağız

Yerel seçimlere ilişkin açıklamalarda bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Cumhurbaşkanı Erdoağan'ın 'yine kayyum atarız' açıklamasına yanıt olarak 'bir saatliğine de olsa belediyeleri alacağız' dedi.

Haber Merkezi

Bugün katıldığı bir programda konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, yerel seçimlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin 96 belediyesinin kayyumla yönetildiğini belirterek, kayyum atamalarını eleştiren Temelli, “bir saatliğine de olsa belediyeleri alacağız” dedi.

MUHALEFET PARTİLERİNE ÇAĞRI

Gazetecilerin seçim ittifakıyla ilgili sorularına muhalefet partilerine seslenerek cevap veren Temelli, şu ifadeleri kullandı:

Güç birliği önemlidir. Tüm muhalefet partilerine çağrımız bu yöndedir. Bütün partilerin kendi siyasi anlayışı vardır ama geldiğimiz noktada bu ülkenin gerçekleri bütün farklılıklarımızla artık yan yana gelmemize işaret ediyor. Burada parti ayrımı yapmadan halktan, toplumdan, ülkeden yana tavır alan herkesin bu güç birliğini yapması gerektiğine inanıyorum. Eğer bunu yaparsak yan yana gelmeyi sağlayabilirsek, halklarımız bir adayı işaret ediyorsa o en doğru adaydır. O nedenle bırakın halkımız rehberimiz olsun.

'ADAYLAR YSK DENETİMİNDEN GEÇİYOR'

Seçimlerde adayların Yüksek Seçim Kurulunun denetiminden geçtiğini ve aday olamama durumunun buna göre belirlendiğini anlatan Temelli, belediyeleri savunacaklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yerel seçimlere ilişkin açıklamasında “Teröre bulaşmış kişiler tekrar sandıktan çıkarsa beklemeden anında gereğini yapıp kayyum atarız" demişti.

96 BELEDİYE'YE KAYYUM ATANDI

AKP'nin 2014 yerel seçimleri sonrası kayyum atadığı belediye sayısı 96'ya ulaşmış durumda. Bu belediyeler arasında Ağrı, Batman, Hakkari, Dersim, Mardin, Siirt, Şırnak, Diyarbakır, Van ve Bitlis gibi iller de bulunuyor.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL kapsamında 1 Eylül 2016 tarihinde çıkarılan  674 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile İçişleri Bakanlığı'na belediyelere kayyum atanma yetkisi verilmişti.

Bu yetkiye dayanarak 2016 tarihinden itibaren Demokratik Bölgeler Partisi'nin (DBP) yerel yönetimde bulunduğu 102 belediyeden 96'sına kayyum atandı. 93 belediye başkanı ve 81 belediye encümeni tutuklandı. 2 bini aşkın kişi atanan kayyumlar tarafından işten çıkarıldı.