Taş ocağını protesto eden köylülere 6 yıl hapis istemi

İzmir’in Kemalpaşa ilçesi Akalan köyünde kurulmak istenen taş ocağını protesto eden ve hayatlarında ilk kez bir eyleme katılan 19 köylü yargılanmaya başlandı

Ahmet Çınar

İstanbul-İzmir otoyol inşaatında kullanılacak malzemeyi sağlamak amacıyla İzmir’in Kemalpaşa ilçesine kurulmak istenen taş ocağını protesto eden köylüler, hakim karşısına çıktı. Belki de hayatlarında ilk kez bir protesto eylemi gerçekleştiren Akalan köyü sakinleri 6’şar yıl hapis istemiyle yargılandı.

7 Ocak 2015 Çarşamba günü Akalan köyünde taşocağı istemediklerini belirten köylüler, bir protesto eylemi gerçekleştirdi. Aradan dört ay geçtikten sonra ikisi kadın 19 köylü hakkında, konteynırların camını kırdıkları, iş makinelerine zarar verdikleri, jandarmaya taş attıkları gerekçesiyle dava açıldı. Bugün Kemalpaşa Asliye Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkan Akalan köylüleri, mala zarar verme ve basit yaralama gibi suçlardan 6’şar yıl hapis istemiyle yargılandı.

KÖYLÜLER HUKUK MÜCADELESİ VERİYOR
Köylülerin avukatı Şehrazat Mercan, soL’a yaptığı açıklamada, “Biz 40 köylü adına idare mahkemesinde dava açmıştık. İzmir 5. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurmuştu. Bu sırada köylülerimiz çadır kurup taşocağına karşı bir nöbet başlatmışlardı. Köylüler, tarımsal arazilerini, çocuklarının geleceğini savundular. Hukuki mücadele sürdürüyorlar. Bir basın açıklamasıyla da seslerini duyurdular. Köylülerin gözünü yıldırmak için bir dava açıldı ve 6’şar yılla yargılıyorlar köylüleri. Akalan köylüleri, mücadeleyi bırakmadı, sonuna kadar sürdürecekler” dedi.

Haklarında dava açılan köylüler ise suçlamaları kabul etmeyip çocuklarının gelecekleri için sadece protesto gösterisine katıldıklarını, yüzlerce kişi arasında 19 kişinin nasıl belirlenip yargılandığını anlayamadıklarını söylediler.

Duruşma 23 Haziran’a ertelendi.