Tarihi Saraçoğlu’nda polis zoruyla tahliye: Yarın oğlu sınava girecekti, evsiz kaldı

Saraçoğlu Mahallesi "kente kazandırılma" projeleri ve yarışma sürecinden zorla tahliye etme sürecine geldi.

Haber Merkezi

Saraçoğlu Mahallesi’nde bildirimsiz, belgesiz tahliyeler sürüyor. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Saraçoğlu’nda ikamet edenlerin davalarını yürüten Avukat Asım Özcan, Mimarlar Odası Ankara Şube avukatının itirazlarına rağmen tahliyenin devam etmesi tepki çekti. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "kaymakamlık, defterdarlık ve emniyet güçlerinden tahliye belgesi göstermelerini istedik, belgeyi gösteremiyorlar buna rağmen tahliyeyi sürdürüyorlar" dedi.

Candan, "Bir tahliye belgesi bile göstermekten aciz olarak tahliye işlemi yürütmeye kalkışıyorlar. Kamu görevi yaptıklarını söylüyorlar, biz de kamu görevi yapıyoruz. Kamu görevi yapan insanın elinde belgesi olur. Başkentin göbeğinde mi dağ başında mıyız anlamakta zorluk çektiğimiz şekilde Pınar Kuşçu’nun ikinci kattaki eşyaları birinci kattaki boş daireye taşınıyor. Baskıyla, keyfi uygulamayla hukuki olmayan bir süreçle karşı karşıyayız. Üstelik, yarın TEOG sınavına girecek bir çocuk evde yaşadığını da düşünürsek vicdan da kalmamış. Burada Saraçoğlu Mahallesi’nde bu tür olaylar yaşanmasın istedik, elimizi taşın altına koyduk. Protokol süreçlerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sözünü tutmadı süreci böyle vicdansızca bir yere taşımayı başardı. İnsanları zorla evinden tahliye edemezsiniz. Saraçoğlu kültürel bir mirastır, kimsenin malı değildir. Burası hepimize aittir. Bugün Saraçoğlu’nda gördüğümüz, ülkede yaşanan durumun aynasıdır. Hukuk tatile çıkmış, vicdan ise hiç yok” şeklinde konuştu.

Saraçoğlu Yaşatma Derneği’nin kendilerini arayarak mahallede zorla tahliye yapıldığını söylediğini de kaydeden Candan, “Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak buranın lojman statüsünün kaldırılmasına yönelik açtığımız dava devam ediyor. Biliyorsunuz ki önce riskli alan olduğuna dair karar alındı bunun üzerine davalar açıldı. Davalarda yürütmeyi durdurma kararları alındı. Buna rağmen insanların rızası alınmadan zorla tahliye yapılması doğru değildir. İlgili ve gerekli hukuki işlemleri başlatacağız” ifadelerini kullandı.

Bir gün içerisinde iki çocuğuyla evsiz kalan Pınar Kuşçu, "Hiçbir belge göstermediler buna rağmen evi boşaltmamı istediler, 15 Haziran’da evi boşaltacağıma dair bir taahhütnameyi imzalamamı istediler imzalamadığım için evim boşaltıldı. Yarın oğlumun TEOG sınavına gireceğini söylemem rağmen eşyalarımı boş daireye taşıyıp kilitliyorlar, bu hukuksuz süreç içinde ayrıca dava açacağım. Dava süreçleri zaten devam ediyor, Davayı kazanınca eşyalarımı eve geri taşımalarını da istiyorum" dedi.