Tarihi Haydarpaşa Kampüsü ‘resmen’ bakanlığın!

Marmara Üniversitesi'nin tarihi Haydarpaşa Kampüsü, Resmi Gazete’de yayımlanan Torba Yasa’ya göre Sağlık Bakanlığı’na bağlı yeni kurulan Türkiye Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne tahsis edildi.

Sağlık bakanlığı’na bağlı olacak olan Türkiye Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin (TSBÜ) resmen kuruldu. TSÜB’nin bulunacağı yer, temeli 1894 yılında 2. Abdülhamit tarafından atılan ve uzun süre Mekteb-i Tıbbiyye-i Şâhâne olarak hizmet veren yerleşke olacak. Karara karşı ilk tepki Haydarpaşa Kampüsü’nde okuyan Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunlarından geldi.

Hürriyet'ten Dinçer Gökçe'nin haberine göre, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mezunları Derneği (MÜHDER) Başkanı Av. İhsan Baran, “TSBÜ için İstanbul’un başka bir yerinde arazi tahsis edilmemesi düşündürücü” diyerek şunları kaydetti: “Tarihi Haydarpaşa Kampüsü’nün Marmara Üniversite ile kimlik kazandığına işaret ederek “Bu yerleşke 1894 yılında 2. Abdülhamit tarafından 400 bin Osmanlı altını ile yapılıyor. O dönem Mekteb-i Tıbbiye-i Şâhâne adı ile hizmet veriyor. Boğaza nazır değerli bir arazi üzerinde kurulu bu yerleşkeye daha sonra Haydarpaşa Lisesi, 1980’lerde ise Marmara Üniversitesi’ne bağlı fakültelere tahsis ediliyor. Hukuk, Eczacılık, Hemşirelik Yüksek Okulu, Radyo-Sinema-TV Bölümü
ve Adalet Yüksek Okulu hali hazırda bu yerleşkede bulunuyor. 31 yıldır bu yerleşkede bulunan Hukuk Fakültesi, çok sayıda saygın hukukçu yetiştirdi. Burası sadece bir arazi bir bina değil. Burada kültürel bir değer var. 4 bine mezun hukukçunun üyesi olduğu MÜHDER olarak alınan karardan derin bir üzüntü duyuyoruz; karar bizi derinden yaraladı. Biz dernek olarak bir yıla yakın bir süreden beri bu kararın hayata geçmemesi için çaba gösteriyoruz. Hemen her platformda sesimizi duyurmaya çalıştık. Yasal süreci ve gelişmeleri takip edeceğiz.”