Tapusuz ilçe 'kentsel dönüşüm' bahanesiyle ranta açılıyor

Türkiye'nin tapusu olmayan tek ilçesi olan Urfa’ya bağlı Ceylanpınar ilçesinde kamu arazileri, iş güvenliği hazırlanan torba yasayla satışa çıkarılıyor.

Hazine’ye ait olan taşınmazlar 'kentsel dönüşüm' adı altında yurttaşlara satılacak. Söz konusu dönüşüm üzerinden ciddi bir rant alanı oluşması bekleniyor.

Böyle bir düzenleme yapılmasının gerekçesi ise “Ceylanpınar İlçesi’nin kurulu olduğu bölgede bulunan taşınmazların büyük bölümünün Hazine’ye ait olması” olarak gösteriliyor.

Hürriyet'ten Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre, yapılan 'dönüşümle' birlikte devlet kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili yerleri ve kamu hizmetlerinde kullanılan arazileri kendine ayrılacak. Bunun dışında kalan araziler ise Ceylanpınar Belediyesi’ne bedelsiz olarak devredilecek. Belediye tarafından devralınan taşınmazlar, öncelikle bu arazileri kullananlara satılacak. Satış bedelleri “harca esas değerler” dikkate alınarak belirlenecek.

YURTTAŞLAR BİNALARI KULLANIYOR

Söz konusu uygulamanın gerekçesi ise ilçede Hazine’ye ait olan taşınmazların eskiden beri birçok vatandaş tarafından ev, işyeri ve benzeri binalar yapılarak kullanılması olarak belirtildi ve yurttaşlar ile devlet arasında birçok idari ve hukuki ihtilafın çıktığı ve mağduriyet yaşandığı aktarıldı.