Tank Palet fabrikası resmen A.Ş’ye geçti!

Tank Palet fabrikasının sahibi resmen değişti. Yönetim, Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı Askeri Fabrika ve Tersane İşletme Anonim Şirketi’ne (ASFAT) geçti.

Cumhurbaşkanı kararıyla özelleştirilmesine karar verilen Sakarya'daki Tank Palet Fabrikası Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Askeri Fabrika ve Tersane İşletme Anonim Şirketi'ne (ASFAT A.Ş) resmen devredildi. Devirle birlikte fabrikanı Sosyal Güvenlik Kurumu'ndaki (SGK) kayıtları da yenilendi.

Fabrika daha önce askeri birlik statüsü taşıyan MSB 1'inci Ana Bakım Fabrika Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteriyordu. Tank Palet Fabrikası'nın ASFAT A.Ş.'ye devir işlemlerinin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun gündeme getirdiği gizli kararname ile gerçekleştirildiği ifade ediliyor.

KATAR ORTAKLI BMC'YE VERİLECEK İDDİASI

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla özelleştirilmesine karar verilen Sakarya'daki Tank Palet fabrikası için 1105 sayı numarasıyla ikinci ve gizli bir kararname hazırlandığını belirtmiş ve fabrikanın bu kararnameyle Katar ortaklı BMC firmasına verileceğini açıklamıştı. Daha önce basına da sızan ancak Resmi Gazete'de yayımlanmadığı için resmi nitelik taşımayan ikinci kararnameyle Tank Palet Fabrikası'nın ASFAT A.Ş.'ye devredileceği, ASFAT A.Ş.'nin de ihaleye gerek olmaksızın fabrikadaki işleri yürütmesi için BMC firması ile anlaşma imzalayabileceği belirtilmişti.

KAYITLAR YENİLENDİ

Bu iddiaların ardından, ikinci kararnameyle yapılacağı söylenen devir işlemine ilişkin ilk resmi belge SGK'da ortaya çıktı. SGK Sakarya Sosyal Güvenlik Müdürlüğü, Tank Palet Fabrikası'nda çalışan işçilere ilişkin sosyal güvenlik kayıtlarını yeniledi. SGK'nın yeni kayıtlarına göre, daha önce MSB 1'inci Ana Bakım Fabrika Müdürlüğü tarafından işletilen Tank Palet fabrikası, içerisinde çalışan işçileriyle birlikte resmi olarak ASFAT A.Ş'ye geçti.

SGK kayıtlarında fabrikanın iş kolu, ‘Askeri savaş araçlarının imalatı (Tank, zırhlı savaş araçları ve bunların parçaları' olarak tanımlanırken tehlike sınıfı, ‘Çok tehlikeli' olarak belirtildi. İşin mahiyeti de ‘Askeri savaş araçları imalatı' şeklinde yazıldı.

KARARNAME İŞÇİLERE OKUNMUŞ

Resmi Gazete'de yayımlanan 481 sayılı kararla Tank Palet fabrikasının özelleştirilmesine karar verilmiş, özelleştirme yöntemi olarak da işletme hakkı devri belirlenmişti. İktidar daha sonra Tank Palet Fabrikası'nın işletme hakkının 25 yıllığına BMC'ye verileceğini açıklamıştı. Ancak hem işçilerden hem de kamuoyundan gelen tepkiler üzerine özelleştirmeden vazgeçildiği belirtilmişti. Tepkiler devam ederken fabrika yönetiminin, işçilerle bir toplantı yapıp fabrikanın ASFAT A.Ş'ye devrini sağlayacak yeni bir kararnamenin hazırlandığını açıkladıkları ifade edildi.

Toplantı sırasında kararnamenin içeriğinin okunduğu ancak işçilere verilmediği bilgisi kamuoyuna sızmıştı. Sızan bilgiler arasında, Tank Palet'in ASFAT A.Ş.'ye devredileceği, işçilerin kamu statüsünde kalacağı, ASFAT A.Ş.'nin de dilediği şirketle karşılıklı sözleşme imzalayabileceği ileri sürülmüştü.