Taner Yıldız'dan Rusya'ya: Doğalgazı parasıyla alıyoruz, alternatiflerimiz de çok

AKP'li Taner Yıldız, Rusya'yla ilişkilerle ilgili "Doğalgazı Rusya’dan parasını verip de alıyoruz. Akkuyu'da da Rusya Federasyonu ile ticari bir iş yapıyoruz. Böyle bir projenin riske girmesi halinde asıl cebinden para çıkacak olan Rusya’dır" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı Taner Yıldız, Rusya’nın Suriye’deki operasyonlarına tepki gösteren Erdoğan’ın Rusya’ya doğalgaz ve Akkuyu nükleer tesisi restiyle ilgili, ”Doğalgazı Rusya’dan parasını verip de alıyoruz. Herhangi bir bağış veya hibe yoluyla falan değil. Akkuyu'da da Rusya Federasyonu ile ticari bir iş yapıyoruz. Türkiye’nin çok riske gireceğini düşünmüyorum. O yüzden burada böyle bir projenin riske girmesi halinde asıl cebinden para çıkacak olan Rusya’dır" dedi.

Seçim çalışması için Kayseri'de bulunan Taner Yıldız, sözlerine şöyle devam etti: 

“Suriye rejimi konusunda ve Suriye’nin içinde bulunduğu pozisyonda Rusya Federasyonu ile aynı şeyleri düşünmüyoruz. Ama şimdiye kadar siyasetin özellikle, enerji sektörü üzerindeki etkisini hafifletmek için bunu zaman zaman izole etmiştik. Tabii ki böyle bir ilişkiye itina göstermesi gereken öncelikle Rusya Federasyonu’dur. Bizim yaptığımız anlaşmalar, Türkiye Cumhuriyetinin finansman katkısını içermiyor. En fazla bu anlaşmalara itina göstermesi gereken taraf Rusya olduğu kanaatindeyim."

'DOĞALGAZDA BU KIŞ SIKINTI OLMAZ'

Türkiye’nin Rusya ile doğalgazda bir sorun yaşaması halinde alternatifleri ve çözüm yolları olduğunu söyleyen Yıldız, şöyle konuştu: 

“Hem Türkiye hem Rusya kurumsal hafızasının daha sıkıntılı bir noktaya gelebileceğini düşünmüyorum. Bu konuda daha da itinalı davranacaklardır. Çünkü, doğalgazı, Almanya da dahil en fazla kullanan ülkeyiz. O açıdan Türkiye vazgeçilmez bir pazardır. Bu konuda sanayicilerimizin ve vatandaşların bir sıkıntı yaşacağını düşünmüyorum. Kış döneminde konutlarda sıkıntı olmaz . O zamana kadar bu işler toparlanacaktır. Türkiye tüm yükümlülüklerini yerine getirmektedir. Türkiye’nin ayrıca doğalgaz konusunda birçok alternatifi ve çözümler üretecek planları var.”