Tahşiye davasında yetkisizlik kararı

"Tahşiye" davası olarak bilinen 40 sanıklı davaya bakan Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi davanın İstanbul Adliyesi'nin de yetki alanına girdiğini gerekçe göstererek yetkisizlik kararı verdi.

Davaya bakan Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi, dosyada mevcut delillere göre suç yerlerinin, sadece kendi yetki alanına girmediğini, İstanbul Adliyesi'nin de yetki alanına girdiğini gerekçe göstererek yetkisizlik kararı verdi. Mahkeme ayrıca, 5 yıl önce bu davanın soruşturmasını yapan ve 14 Aralık operasyonu kapsamında haklarında soruşturma başlatılan biri tutuklu 5 polisin katılma talebini kabul etmedi. Sanıklardan emekli İmam Mehmet Doğan "Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek", "Tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurmak" suçlarından 30 yıla kadar hapis cezası istemiyle tutuksuz yargılanıyor.

Duruşma sonrası adliyeden çıkan tutuksuz sanıklardan Mustafa Kaplan, "mahkemenin bakacağı bir şey olmadığını" savunarak, "Bu dava ceza davası değil ki, bu dava siyasi davadır" dedi. Kaplan, bir gazetecinin, "Davanın hangi mahkemeye gitmesini bekliyorsunuz" sorusuna, "Allahın mahkemesine. Bu burada olmaz ki, dünyevi bir şey değil. Bu siyasi bir dava" yanıtını verdi.