Tahliye kararı artık resmen ‘yok’

HSYK tarafından geçici olarak İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi olarak görevlendirilen Erdoğan Şimşek, aynı mahkemenin Hidayet Karaca ve diğer tutuklularla ilgili tahliye kararının “yok hükmünde” olduğu kararına vardı.

Hakim Mustafa Başer’in açığa alınması sonrasında HSYK tarafından geçici olarak 32. Asliye  Ceza Mahkemesi hakimliğine getirilen Hakim Erdoğan Şimşek, aralarında Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, eski emniyet müdürleri Yurt Atayün ve Ali Fuat Yılmazer’in de olduğu tutuklular hakkında alınan tahliye kararının “yok hükmünde” olduğu kararına vardı.

Şimşek, aynı mahkemenin önceki kararlarının açıkça usul ve yasaya aykırı olduğunu belirterek, tahliye kararının yok hükmünde sayılması kararının kesin olduğunu ifade etti.

Hakim Şimşek, kararda “İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın şüphelilerin tahliye kararına yönelik bu kararın ‘yok’ sayılması yönündeki talebi hukuki olarak irdelendiğinde öncelikle mahkemenin hazırlık soruşturmasında tahliye yetkisinin bulunup bulunmadığının tespiti gerekmektedir” denildikten sonra şöyle devam etti:

“Ceza Muhakemesi Kanunu 3., 5235 sayılı yasanın 10. ve 11. maddeleri ve diğer mevzuat hükümleri birlikte değerlendirildiğinde hazırlık soruşturmalarında hakim tarafından verilmesi gerekli kararları almak, işleri yapmak, bunlara karşı yapılan itirazları incelemek münhasıran Sulh Ceza Hakimliği’ne aittir. Bu cümleden olarak Asliye Ceza Mahkemeleri’nin soruşturma aşamasındaki işler ile ilgili olarak tutuklama ve tahliye kararları verme yetkileri olmadığı aşikardır.”

REDDİ HAKİM KARARI DA GEÇERSİZ SAYILDI

Şüphelilerin reddi hakim taleplerini kabul eden 29. Asliye Ceza Mahkemesi’nin kararıyla ilgili olarak da, “dosyanın soruşturma aşamasında olduğu, dosyanın mahkemede bulunmadığı, dosyanın görevli ve yetkilisinin Cumhuriyet Başsavcılığı olduğu, hukuk sistemimizde cumhuriyet savcılarının reddi müessesesinin olmadığı, somut olayda hakimin reddi konusunu teşkil edecek hukuki bir durumun bulunmadığı" söylendi.

‘MAHKEME GÖREVSİZ’

32. Asliye Ceza Mahkemesi’nin geçici hakimi Erdoğan Şimşek, şöyle devam etti: "Bu konuda hakimin reddi talebini değerlendiren İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi’nin kararı ve mahkememizin kararı hukuki dayanaktan bu nedenlerle yoksundur. Mahkememizce verilen 25 Nisan 2015 tarihli müteferrik karar ile mahkememizce verilen tahliye kararı mahkememizin görevsiz bulunması nedeniyle yok hükmünde sayılması gerektiği anlaşılmıştır. Tahliye kararının yok hükmünde sayılmasına karar verilip bilahare tahliye kararlarının Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan bila infaz (infaz edilmeden) istenilmesine karar verilmiştir.”