'Sürüklenen cenaze' Davutoğlu'na soruldu: Yeni Türkiye'nin fotoğrafı bu mudur?

Şırnak'ta Hacı Birlik adlı yurttaşın cenazesinin zırhlı araca bağlanarak sokaklarda sürüklenmesi olayı, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na soru önergesi yoluyla soruldu. CHP milletvekili Yarkadaş'ın önergesinde, "Yeni Türkiye'nin fotoğrafı bu mudur?" denildi.

Haber Merkezi

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, önceki gün, Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele’nin (JİTEM) adını kullanan bir Twitter hesabının, Akrep adı verilen zırhlı aracın arkasında cansız bir bedenin sürüklendiği fotoğrafı ve DİHA ile Gün TV muhabirlerinin başlarına silah dayayıp darp ederek gözaltına alan özel harekat polislerini TBMM’ye taşıdı.

Yarkadaş, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM’ye sunduğu önergesinde, "Basında yer alan ve görgü tanıklarının ifadesine dayandırılarak verilen bilgilere göre, özel harekat timlerinin Hacı Lokman Birlik adlı vatandaşın başına basarak fotoğraf çektirdikleri... Yine Hacı Lokman Birlik adlı vatandaşın bedeninin Akrep isimli zırhlı araca bağlanarak metrelerce sürüklendiği, cenazesinin getirildiği Şırnak Devlet Hastanesi’nde ise sağlıkçı Menal Geçer isimli vatandaşın, Birlik’in hastaneye taşınması için sedye getirdiği sırada özel hareket timlerinin saldırısına uğradığı ve gözaltına alındığı medyaya yansımıştır" dedi. 

Önergede şu cümlelere yer verildi: 

"Ayrıca aynı gün içinde, sokağa çıkma yasağının üç gündür devam ettiği Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde DİHA ve Gün TV muhabirlerinin başlarına silah dayayıp darp ederek gözaltına alan özel harekat polislerinin, buna engel olmaya çalışan HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp’i de, 'Sen karışma, senin de kafana sıkarız' diyerek tehdit ettiği medyaya yansıyan utanç verici görüntülerden biri olmuştur."

"YENİ TÜRKİYE’NİN FOTOĞRAFI BU MUDUR?"

CHP'li Yarkadaş'ın Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM’ye sunduğu önergesinde yer alan sorular şöyle:

"Medyaya yansıyan fotoğraf ve görüntüler doğru mudur?

Akrep adı verilen zırhlı araç arkasında sürüklenen şahıs kimdir?
Yeni Türkiye’nin fotoğrafı, suçu ne olursa olsun bir Akrep’in arkasına bağlanarak sürüklenen vatandaşın fotoğrafı mıdır?
Bir cesede yapılan eziyeti nasıl değerlendiriyorsunuz?
Olayla ilgili bir soruşturma başlatılmış mıdır?
Başlatılmışsa ne aşamadadır?
Hacı Lokman Birlik adlı vatandaşın cenazesinin getirildiği Şırnak Devlet Hastanesi’nde sağlıkçı Menal Geçer isimli vatandaşın, Birlik’in hastaneye taşınması için sedye getirdiği sırada özel hareket timlerinin saldırısına uğradığı ve gözaltına alındığı doğru mudur?
Doğruysa bir sağlıkçının görevini yapması suç mudur?
Devlet memurunun görev yapmasını engelleyen kişiler hakkında ayrı bir soruşturma açılmış mıdır?
Terörle mücadele yöntemi bir cesedin Akrep adlı zırhlı araç arkasına bağlanarak sürüklenmesi midir?
İlgili fotoğrafı paylaşan JİTEM adlı twitter hesabı hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır?
Bu hesap fotoğraf ve iddia ettiği video görüntülerini ne şekilde ele geçirmiştir?
Başına silah dayanan DİHA muhabiri Serhat Yüce ve yumrukla darp edilen Gün TV muhabiri Murat Demir’i gözaltına alan özel harekat polisleri tespit edilmiş midir? Tespit edilmişse haklarında bir soruşturma başlatılmış mıdır?
Gazetecilere yapılan bu uygulamayı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Polislerin HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp’i tehdit ettikleri doğru mudur?
İlçede sadece AA (Anadolu Ajansı) ve İHA’nın (İhlas Haber Ajansı) çekim yaparak haber servis ettiği iddiaları doğru mudur?
7 Haziran’dan önce yani AKP ’nin tek başına iktidar olduğu dönemde bölgede yaşanmayan olayların, 7 Haziran’dan sonra artarak devam etmesi tesadüf müdür?
Yoksa yaşanan olaylar AKP’nin yeniden tek başına iktidara gelmesi için bölgede uygulamak istediği bir politika mıdır?"