Suriyelilerin araçlarına trafik belgesi

Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılan ve Resmi Gazete'de yayaımlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğe göre, Türkiye sınırlarına gelen veya sınırları geçen yabancıların beraberlerinde getirdikleri tescilli araçlara, Türkiye'de kaldıkları sürede kullanılmak üzere geçici trafik belgesi ve tescil plakası verilecek.

İçişleri Bakanlığı'nın Suriyeli araçlara plaka ve ruhsat verilmesinin önünü açan Karayolları Trafik Yönetmeliği'ndeki revize Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. 51’inci maddeden sonra gelmek üzere yeni madde eklendi. Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılan değişikliğe göre, geçici trafik belgesi ve tescil plakası uygulaması savaş,iç karışıklık, doğal afet ve benzeri olağanüstü nedenlerle Türkiye sınırlarına gelen veya sınırları geçen yabancıların beraberlerinde getirdikleri tüm tescilli araçlar için geçerli olacak.

Daha önce Türkiye'ye girmiş araçlar, en geç 30 gün içinde geçici trafik belgesi ve tescil plakası alacak. Bu araçlar, geçici belge ve plakalar üzerinden başkasına satılamayacak, devredilemeyecek, kiralanamayacak, ödünç verilemeyecek.

USÜL VE ESASLARI EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ BELİRLEYECEK

Geçici trafik belgesi ve tescil plakasının şekli, içeriği, geçerlilik süresi, geçici trafik belgesi ve tescil plakası verilmesi, iadesi ile araca ait mevcut belge ve plakaların muhafazası, iadesi ile bu işlemlere ait diğer usul ve esaslar Emniyet Genel Müdürlüğü’nce belirlenecek. Hangi ülkelerde olağanüstü hallerin yaşandığı ve olağanüstü hallerin süresi ise İçişleri ve Dışişleri Bakanlığı ile Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca müştereken hazırlanacak usul ve esaslarla belirlenecek