Suriye'den 'görüşmeye hazırız' manşetine yalanlama

Suriye'nin resmi sosyal medya hesabı isim vermeden Aydınlık yazarı Mehmet Yuva'nın yazdığı ve gazetenin 'Esad: Erdoğan’la görüşmeye hazırız' başlığıyla manşete çıkardığı sözleri yalanladı. Suriye açıklamasında Suriye'nin resmi tutumunun 'ziyaretçiler ve başka kişiler' üzerinden değil, doğrudan açıklanacağı söylendi.

soL - Haber Merkezi

Aydınlık yazarı Mehmet Yuva’nın gazete tarafından “Esad: Erdoğan’la görüşmeye hazırız” başlığıyla manşete çekilen yazısına Suriye'den yanıt geldi.

Mehmet Yuva yazısında, 8 Mayıs Çarşamba günü Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın Cumhurbaşkanlığı makamında gazetecilerle 'özel ve basına kapalı' bir toplantı gerçekleştirdiğini yazmış ve bu toplantıda söylendiğini iddia ettiği sözleri aktarmıştı.

'ERDOĞAN İLE GÖRÜŞÜLEBİLİR' DEDİĞİNİ ÖNE SÜRMÜŞTÜ

Odatv'nin haberine göre Suriye Cumhurbaşkanlığı resmi facebook hesabında yayımlanan bir mesaj Yuva'nın yazısını hedef alıyor. Mehmet Yuva bu toplantıda Esad’ın, "Türkiye ile işbirliğine açığız" ve "Suriye çıkarlarına uygunsa ve egemenliğine helal gelmeyecekse Erdoğan ile de görüşülebilir" dediğini öne sürmüştü.

Konuyla ilgili, Suriye Arap Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı’nın sosyal medya hesabından yapılan açıklama isim vermeden Mehmet Yuva’nın yazısını yalanladı. Yapılan açıklamada, “bu basın kuruluşlarını, gazetecilik mesleğinin en basit ilkelerine sadık kalmaya davet ediyoruz” ifadesi kullanılırken “bu tür tutum ve ifadeler ortaya atılacaksa, bu resmi niteliği bilinen basın kuruluşları tarafından veya cumhurbaşkanlığının sosyal medya sayfaları üzerinden direkt ve açık bir şekilde yapılacaktır, ziyaretçilerin veya başka kişilerin üzerinden değil” denildi.

İşte Suriye Arap Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı’nın yaptığı kısa açıklama:

"Bazı basın kuruluşları, Başkan Esad'ın siyaset ve ekonomi analistleriyle yaptığı toplantıda söylediklerini, kendi ifade vev yorumları ile yayımladı. Bu, bir söylem ya da tavrın yeniden kurgulandığı ve tahrif edildiği ilk örnek değil.

Sayın Başkan’a mensup tüm haberlerin asılsız olduğunu kaydeden Suriye Arap Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Basın Ofisi, kendi izleyenleri karşısında saygınlığını korumaları için bu basın kuruluşlarını, gazetecilik mesleğinin en basit ilkelerine sadık kalmaya davet etmektedir.

Bu tür tutum ve ifadeler ortaya atılacaksa, bu resmi niteliği bilinen basın kuruluşları tarafından veya cumhurbaşkanlığının sosyal medya sayfaları üzerinden direkt ve açık bir şekilde yapılacaktır, ziyaretçilerin veya başka kişilerin üzerinden değil."

Mehmet Yuva, Şam'da etkili ilişkileri olan bir isim. "Kardeşim Esad" döneminde dostluk derneği kuruluşlarında  rol almış, Şam'da akademik alanda bazı yapıların oluşturulmasında kurucu olmuştu. Kendi yazdığı yazıdaki ölçüyü oldukça kaçıran gazete manşetine dönük resmi protestonun biraz da görüşlerini Türkiye kamuoyuna yansıtmak açısından değerlendirdikleri Yuva'nın yazısının sözkonusu "basın kuruluşu" tarafından çarpıtıldığı şeklinde de okunması mümkün.