Star: MHP'liler 'koalisyonu kurduk bile' diyor

Star Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Kartoğlu, bazı MHP’lilerin “koalisyonu kurduk bile” dediğini iddia etti.

Geçtiğimiz gün yapılan ve MHP'nin çekimser kaldığı 4. turda AKP'li İsmet Yılmaz'ın Meclis Başkanı seçildiği oylamanın ardından CHP ve HDP cephesinden "AKP koalisyon ortağını buldu: MHP" yorumları yapılmış, kulislerde MHP'nin oylamadaki tavrının koalisyona yeşil ışık yaktığı iddia edilmişti.

AKP'ye yakınlığıyla bilinen, Star Gazetesi'nin Ankara Temsilcisi Mustafa Kartoğlu ise bugün MHP'li vekillerin ”koalisyonu kurduk bile” dediğini yazdı.

Kartoğlu, “Bunu sadece MHP’liler diyor ama... Nedeni de şu, AK Parti ile MHP ve CHP arasında seçimden sonra gayriresmi görüşmeler oldu, oluyor. İşin en kolay ve MHP’lilerin en çok ilgi gösterdiği kısmı ‘paylaşım’ olduğu için ‘neler olabilir’ diye konuşuldu. Bazı MHP’lilerin ‘bitti bu iş’ dediği bu. Yani bir şey olmuş bitmiş değil. Asıl kararı ‘demiri kesen’ sözün sahibi söyleyecek: Bahçeli” ifadelerini kullandı.

Kartoğlu'nun yazısından bir bölüm şöyle:

Yine işin kolayına kaçalım, soru cevap yapalım:

-TBMM Başkanı seçimi koalisyon için işaret verdi mi?

Evet. Ancak beklendiği gibi bir ‘uzlaşma’ işareti değil, ‘sandığın ve matematiğin dediği olur’ mesajı. MHP’nin geçersiz oy vererek AK Partili adayın seçilmesini sağlaması ‘koalisyona yeşil ışık’ mı?

Kişisel kanaatim, değil... Ancak daha önceki konuşmasında ‘hükümet kurulamaz ve kriz çıkarsa sorumluluktan kaçmayız’ mesajıyla birlikte okunduğunda ‘kapıyı kapatmadım görüntüsü’ veriyor. Ancak...

- Bahçeli’nin ‘3 şart’ı AK Parti-MHP koalisyonu kapısını kapatmıyor mu?

Yukarıdaki cevabın ‘Ancak...’ diye devam etmesi bu yüzden zaten. “Çözüm sürecinin iptali, 17/25 Aralık’ın yeniden açılması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Beştepe’yi terk etmesi” şartlarını içeren 3 madde kabul edilmez. Ayrıca Bahçeli, ülke krize girse bile yine ‘bu şartlarla’ sorumluluk alacağını da açıkladı. Bir başka engel de yine Bahçeli’nin Cumhurbaşkanı’na yönelik ‘edep dışı’ ifadeleri...

- Ama MHP’liler ‘koalisyonu kurduk bile’ diyorlar?

Doğru. Bunu sadece MHP’liler diyor ama... Nedeni de şu; AK Parti ile MHP ve CHP arasında seçimden sonra gayrıresmi görüşmeler oldu, oluyor. İşin en kolay ve MHP’lilerin en çok ilgi gösterdiği kısmı ‘paylaşım’ olduğu için ‘neler olabilir’ diye konuşuldu. Bazı MHP’lilerin ‘bitti bu iş’ dediği bu. Yani bir şey olmuş bitmiş değil. Asıl kararı ‘demiri kesen’ sözün sahibi söyleyecek: Bahçeli... Ve onun da ne söylediği ortada. Bahçeli, parti yönetimine, milletvekillerine ve tabanına rağmen geri adım atmıyor.

- Bahçeli ikna edilemez mi?

Siyasette imkansız yok; aksine siyaset ‘imkan sanatı’dır. O nedenle ‘hayır’ demeyelim ama ‘zor’... Bu, Bahçeli’nin şartlarını ve söylediklerini ‘yutmasa’ da ‘gömmesi’ anlamına geleceği için zor. Ve MHP’de Bahçeli tek söz sahibi olduğu için...