Son tura CHP ve AKP kalırsa MHP ve HDP ne yapacak?

Meclis Başkanlığı seçiminde düğüm bugün çözülecek. Başkanlık seçiminin son tura kalması durumunda HDP ve MHP'nin nasıl bir tavır alacağı merak konusu.

Haber Merkezi

7 Haziran seçimleri sonrası başlayan koalisyon tartışmalarının en önemli uğraklarından biri olan Meclis Başkanlığı seçimlerinde düğüm bugün çözülecek.

Seçimlerin aynı zamanda "koalisyon mu, erken seçim mi" sorularına da yanıt bulacağı ileri sürülürken, tabloda en kritik rol MHP ve HDP'ye düşüyor.

AKP'li İsmet Yılmaz'ın 256-258 arası, Baykal'ın da 132-128 arası bir oy alması durumunda Meclis Başkanı 3. turda da seçilemeyecek ve son tura geçilecek.

Ancak eğer AKP 3. turda 276 oyu bulursa, bu durumda son tura ihtiyaç kalmayacak. Bu durum aynı zamanda AKP'nin bir partiyle koalisyon konusunda anlaştığını da göstemiş olacak.

Dört partinin de üçüncü turda kendi adayını destekleyeceğini açıklaması nedeniyle AKP'nin 3. turda 276'yı bulması oldukça zor görünürken, düğüm büyük ihtimalle son turda çözülecek.

3. turda en çok oyu alan iki aday için dördüncü tur oylaması yapılacak; dördüncü oylamada en fazla oy alan üye başkan seçilecek. 4. tura AKP'li İsmet Yılmaz ile CHP'li Deniz Baykal'ın kalması beklenirken, MHP ve HDP'nin bu turda alacağı tavır, Meclis başkanını da belirlemiş olacak.

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin "HDP Baykal'a desteğini açıklarsa, biz Baykal'a oy vermeyiz" açıklaması Baykal'ın başkan olmasını imkânsız kılarken, Bahçeli'nin bu sözlerine yanıt veren HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de, "HDP'nin Meclis Başkanlığı için Baykal'ı destekleme kararı aldığı haberi tamamen yalan ve manipülatiftir. Sn. Bahçeli'ye de özelikle duyurulur" ifadelerini kullandı.

Bu durumda Meclis Başkanlığı için en büyük aday, AKP'li İsmet Yılmaz olarak görülüyor.

Meclis Başkanlığı üçüncü ve dördüncü tur oylamaları için, bugün saat 15.00'te Meclis oturumu başlayacak.