Soma işçileri:Sorumlular hükümet ve sendikadır!

Somalı madenciler, Türk-İş yöneticilerinin, faciada yaşamını yitiren madencilerin anısına Başbakan Ahmet Davutoğlu’na madenci kaskı hediye edilmesine tepki gösterdi.

301 işçinin yaşamını yitirmesinin sorumlularının şirket, hükümet ve sendika olduğunu belirten Somalı işçiler, yapılanların seçim yatırımı olduğunu dile getirdi.

Evrensel'in haberine göre, İşçiler,sendika yöneticileri tarafından Davutoğlu’na madenci kaskı hediye edilmesine tepki gösterirken tazminat ve iş sorunlarının çözülmesini istedi

2007 yılında geçirdiği "iş kazası" nedeni ile sakat kalan maden işçisi İdris Sarıkaya, açtığı tazminat davasını kazanmasının üzerinden yıllar geçmesine rağmen hala tazmitanı  ödenmediğini söyledi. Soma’da yaşananlardan hepsinin haberli ve sorumlu olduğunu belirten Sarıkaya, “Çalışma Bakanı’ndan örnek vereyim. İşçinin Bakanı mı işverenin bakanı mı? Bence işverenin Bakanı, işçinin lehine ne yapmış?” diye sordu. Alacaklılar dışında kendisini arayıp soranın olmadığını belirten Sarıkaya, “30 Mart seçimine kadar herkes söz veriyordu, ‘bu işi çözeceğiz’ diye. Şimdi 7 Haziran seçimine odaklandılar. Ben adım gibi eminim 8 Haziran’da madencinin ‘m’si anılmayacak bu memlekette” ifadelerini kullandı.

Eynez’de arkadaşlarını kurtarmak isterken yaralanan Ahmet Mutluer, işten atılan 2831 maden işçisinden biri. “Enerji Bakanı açılışa geldi, Türkiye’nin en örnek, en modern madeni dediler. 301 kardeşimizi verdik. Her şey aynı sistemle devam etti” diyerek Hükümet’i eleştiren Mutluer, Türk-İş’e bağlı Maden-İş Sendikasının da hiçbir zaman işçileri savunmadığını, işçilerin neler yaşadığı ile ilgilenmediğini belirtti. “Zamanında önlem alınsaydı, arkadaşlarımızı kaybetmezdik. Üzerinden neredeyse bir yıl geçti ama hâlâ atamadık etkisini üzerimizden. Sendika da Hükümet de sorumlu, sorumluluklarının gereğini yerine getirsinler birbirlerine hediye vereceklerine, geride kalan madencilere sahip çıksınlar” dedi.

İşten atılan işçilerden Mehmet Kuzu da, “Bu işçilerin sonu ne olacak. Hükümet bir adım atmadı, tazminatlar ödenmedi. Bu kazanın sorumluları, TKİ yani hükümet ve sendika yani Türk-İş’tir. Düzgünce denetleme yapsaydı, sendika işçilerin sorunlarına sahip çıksaydı bu kaza yaşanmazdı. Hepsi politika, seçim yatırımı. Halkın bu tuzağa gelmemesini istiyorum” dedi.