soL dergisinin yeni sayısı çıktı: Türkiye'nin 'Haziran' seçeneği

soL dergisinin yeni sayısı "Türkiye'nin seçim gündemi ve Haziran seçeneği" kapağıyla çıktı. soL, bugün meydanlarda, pazar günü bayilerde.

7 Haziran seçimleri yaklaşırken seçim tartışmaları da hız kazanıyor. soL dergisi bu hafta kapağına Türkiye'nin seçimlerini ve Haziran seçeneğini taşıdı.

HAZİRAN SEÇENEĞİ

Birleşik Haziran Hareketi, içeriden ve dışarıdan gelen basınca karşın, seçimlere ilişkin kararında ne HDP ne CHP diyerek “bağımsız hat” vurgusu yaptı.  Seçimler sol içinde uzun zaman sonra ilk kez bu kadar büyük bir tartışma konusu oldu, olmaya da devam ediyor. CHP ve HDP’nin Birleşik Haziran Hareketi’ni seçimlerde kendine yedekleme çabasına rağmen, BHH meclislerinde yapılan tartışmalar, hareketin bileşenlerinin bağımsız hatta ısrar etmesiyle sonuçlandı. BHH’nin seçimlere ilişkin aldığı karar bu iki kesimi de memnun etmezken, karar süreci öncesinde ve karar sonrasında yaşananlar oldukça dikkat çekici. Ali Ufuk Arikan yazdı.

TÜRKİYE SEÇİM SANDIĞINA SIĞMAZ

BHH'nin kendi meclislerinde binlerce kişinin katılımıyla  günlerce süren seçim politikasını belirlemeye yönelik tartışmaları, geçtiğimiz hafta nihayete erdi. Alınan kararlara ve bundan sonraki mücadele dönemine lişkin sorularımızı BHH Yürütme Kurulu üyeleri Önder İşleyen, İlhan Cihaner ve Mehmet Kuzulugil’e sorduk. Serdar Nazım Yüce'nin haberi soL'da.

KİŞİLİKSİZLEŞEN SİYASET VE SOL

Kişiliksizleşen siyaset kirlenmeyen bir odağa ihtiyaç duyarken, inandırıcılık mazotunu soldan sağlamaya çalışıyor. Bu nedenle iki ay içinde kulvarlar değişip, solcu olunabiliyor. Tutarlı bir politik hat ile seçenek olabilecek bir sol çıkma tehlikesi, düzen siyasetinde kişiliksizlik aşısının dozunun artırılmasına neden oluyor.

ÇELİŞKİLERİN GÖBEĞİNDE BİR KASABA: KOBANE

IŞİD saldırılarıyla dünya gündemine gelen bu küçük Kürt kasabasında birkaç ay içinde yaşananlar bölge siyasetinde dengeleri değiştirdi. soL, yaşananlara tanıklık etmek için Kobanê’deydi... Selin Asker ve Özkan Öztaş'ın haberi soL'da.

ILIMLI İSLAM ILIMLI LAİKLİKLE SENTEZLENECEK

Devletin farklı kademelerinde görev almış deneyimli bir bürokratla, güvenlik nedeniyle ismini saklı tutmak koşuluyla, AKP karşısında restorasyon olasılığı, kaynakları ve çıkış alternatifleri üzerine bir söyleşi yaptık.

ANORMAL TÜRKİYE'NİN HUKUKU

Türkiye’de, hatta dünya basınında günlerce gündemi meşgul etmiş adli bir olayın savcılık tarafından kapatılması, buna karşılık TBMM tarafından bir araştırma soruşturma komisyonu kurulmuş olması, yargı alanındaki bir konunun yasama tarafından soruşturulması ve sonuçlandırılması hukuken normal bir durum mudur?  Çağrı Çiğdem Aykaç'ın Yargıç Sevgi Övüç ile görüşmesi soL'da.

ENSTİTÜ YASAK, HELE KIVILCIMLI'YSA

41 sosyalistin kurucusu olduğu dernek, adındaki “enstitü” kelimesi yüzünden İstanbul Valiliğince mahkemeye verilmişti. Kıvılcımlı Enstitüsü derneği hakkında kapatılması istemiyle açılan dava reddedildi. Haberin ayrıntıları soL'da.

EYMİR'DE RANT VE HAYAT KAVGASI

ODTÜ ile Büyükşehir Belediyesi arasında bir çekişmeye neden olan Ankara’nın yeşil alanları konusu, bir süredir ankara’daki meslek odalarının ve çeşitli platformların da temel sorunu haline geldi. Ankara’nın ekolojik bütünlüğünün son sağlıklı parçalarından sayılabilecek Eymir Gölü ve İmrahor Vadisi’nin imara açılmasının önüne geçmek amacıyla kurulan Ankara’nın Eymiri Platformu’nun kurucularından ve koordinatörlerinden, ODTÜ İktisat bölümü öğretim görevlileri Yrd. Doç. Seven Ağır ve Doç. Dr. Ebru Voyvoda ile görüştük.

AKP'NİN YENİ HEDEFİ MODERN KÖLE PAZARI

Emek düşmanı sicili belli olan hükümet, seçimlere az bir zaman kala sermayeye kıyak niteliğindeki icraatlarına durmaksızın devam ediyor. “kiralık işçilik” uygulaması bir kez daha gündemde. Aşkın Süzük yazdı.

TÜRKİYE'NİN MUSUL AÇMAZI

IŞİD ile karşı karşıya gelmekten çekinen Türkiye, planlanan Musul operasyonu gündeminde köşeye sıkışmış görünüyor. Kanlı örgütün palazlanmasında birinci dereceden rolü olan bir ülke olarak Türkiye, her ne kadar örgütle doğrudan karşı karşıya gelmemeye çalışsa da, koalisyonun dışında kalması halinde uluslararası bir tecrit tehlikesini de görüyor.  Mustafa Kemal Erdemol'un haberi soL'da.

KATİL, MECZUP, 'İDEOLOG'

Uluslararası gericiliğin merkezlerinden biri haline gelen Türkiye’nin, meczup bir katile de ev sahipliği yaptığı ortaya çıktı. Sonradan olma Müslüman bir ABD’li, Türkiye’de “teori” yaparak Mısırlı gençleri şiddet eylemlerine çağırıyor. Erman Çete'nin haberi soL'da.

BALKANLAR'DA BAHAR BAYRAMI

Kökeni Protobulgarlara dayanan martenitsalar, baharın gelmesiyle birlikte dünyanın dört bir yanındaki Bulgarların kollarındaki yerini alır. Bulgaristan’ın en köklü geleneği olan Baba Marta bayramına özgü bu takılar, son zamanlarda ticari bir boyut kazansa da, Bulgarların yeni yıla dair güzel umutlarının en güzel nişaneleridir. Cem Öztürk'ün haberi soL'da.

HALKTA KİN VE DÜŞMANLIK UYANDIRAN SPAGETTİ CANAVARI

Türkiye’de birçok internet sitesine ulaşım, ateizmden bahsederek halkı kin ve düşmanlığa teşvik ettikleri iddiasıyla engellendi. Var olan dinlerin aksine, ateistler tarafından yaratılan parodi dinler bile öldürmeyi değil, barış içinde yaşamayı ve daha da önemlisi sekülerizmi öğütlüyor. Gonca Tokyol yazdı.

KANSER TEDAVİSİNDE NE KADAR YOL ALDIK?

Son iki haftada, kanser tedavisine yönelik moleküler araştırmalarla ilgili iki makale yayımlandı. Bunlardan biri bakırın tümör yayılmasını baskılayıcı özelliğine işaret ederken, diğeri de son yılların popüler molekülü grafenin kanser tedavisinde rolü olabileceğini gösteriyor. Elçin Solmaz'ın haberi soL'da.

O İLK İSYAN VE ÇANTADAKİ 'İNCE MEMED'

Kentlerin entelektüel sorgusunda, bir tablet incelemesidir Yaşar kemal... Kuşaklar boyu filizlenip duran bir tohumdur. Ne amaçla çapalanırsa çapalansın, toprakta kök salmıştır. Asaf Güven Aksel'in yazısı soL'da

KADINLARIN VAROLUŞ MÜCADELSİNİN ÖYKÜSÜ

Ahmet Makal ve Gülay Toksöz’ün kadın araştırmalarında önemli isimlerin makalelerinden derlediği bu kitap, bu alandaki az sayıda üretim de göz önünde bulundurulduğunda ayrıca önem kazanıyor. Özgü Türk'ün yazısı soL'da.

Yazılarıyla

Kim özür dileyecek - Aydemir Güler

Gözlerimi kaparım vazifemi yaparım - Kemal Okuyan

Perçinci Rosie - Alpaslan Savaş

Bana mağduriyetini söyle... - Mustafa K. Erdemol

Aileye köle, sermayeye kul -Şule Süzük Toker

Yobazlığı Karacaoğlan’la süpürmek! - Nihat Behram