Sokağa çıkma yasağı bilançosu: 6 kent, 17 ilçede 163 gün sokak yasaktı!

7 Haziran seçimlerinden bugüne dek, son altı ayda Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 6 kentin 17 ilçesinde en az 163 gün sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Hakkari, Elazığ, Muş ilçelerinde sokaklar yasaklandı. Yurttaşlar altı ayın 5 ay 13 gününü yasakla geçirdiler.

7 Haziran seçimlerinden bu yana başta Diyarbakır olmak üzere sık sık ilan edilen sokağa çıkma yasakları ve ardından gelen operasyonlarda onlarca sivil öldü, birçok ev ve işyeri bombalar ve mermiler nedeniyle kullanılamaz duruma geldi ya da ağır hasar gördü. Günler süren yasaklar boyunca birçok ilçede su ve elektrik kesilirken, ilçe sakinleri gıda gibi temel ihtiyaçlarını karşılayamadı. Yine birçok ilçede operasyonlar süresince telefonlar çalışmadı.

Bianet.org'tan Ayça Söylemez'in haberine göre, HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken, sokağa çıkma yasağı süresince 161 sivil yurttaşın hayatını kaybettiğini açıkladı. İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Dokümantasyon Merkezleri’nin verilerine göre de 1 Ocak - 5 Aralık 2015 tarihleri arasında çatışmalar nedeniyle 171’i asker, polis, korucu, 195’i militan, 157’si sivil olmak üzere toplam 523 kişi yaşamını yitirdi.

ALTI AYIN 5 AY 13 GÜNÜNDE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

7 Haziran seçimlerinden bugüne dek 6 kentte, 17 ilçede toplam 163 gün sokağa çıkma yasağı uygulandı. 

En çok yasak olan il Diyarbakır oldu. Diyarbakır’ın ilçelerinde aralıklarla toplam (en az) 102 gün sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

En çok yasağın hüküm sürdüğü ilçeler, Nusaybin, Silvan, Cizre ve Derik. Nusaybin’de 14 gün, Silvan’da 12 gün, Cizre ve Derik’te 9’ar gün aralıksız sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Toplam en fazla sokağa çıkma yasağı ilan edilen ilçe, üç kez yasak ilan edilen ve dördüncüsü halen süren, toplam 29 günle Nusaybin oldu.

En fazla sokağa çıkma yasağı ilan edilen ilçe de yedi ayrı yasakla Silvan oldu.