Sırrı Süreyya Önder: Demirtaş'a yönelik suikast planları var

HDP'li Sırrı Süreyya Önder, yaptığı açıklamada, Demirtaş'a yönelik suikast planları olduğunu iddia ederken, "Erdoğan'a müsamahayı Öcalan reddetti" dedi.

Amerika'nın Sesi radyosuna konuşan HDP İstanbul Milletvekili ve Ankara Milletvekili adayı Sırrı Süreyya Önder, "Selahatin Demirtaş'a yönelik suikast düzenleneceği bilgileri var elimizde. Ciddi kaynaklardan uyarılar geliyor" dedi.

Önder, HDP’ye yönelik saldırılar için, şöyle dedi:

"Bu saldırılara, Başbakan, Cumhurbaşkanı ve bütün bakanlarca HDP’yi kriminalize eden, nefret diline varan söylemlerinin de büyük bir zemin hazırladığını düşünüyoruz. Cumhurbaşkanı kendisi açısından gayet tutarlı davrandığını düşünüyoruz. Zaten bu saldırı ortamına zemin hazırlayan kendisinin geliştirdiği ve kendi sorumluluk alanının bir hayli dışına taşan söylemler ile pratiği. Dolayısıyla kınamasını beklemiyordum, şaşırtmadı. Bunların ’Barajın altında kalması süper olur’ gibi çağdışı ve demokrasi dışı gibi bir cümleyi sarf eden zihniyetin HDP’ye yönelik saldırıları da kınaması beklenemez. Eş genel başkanımıza ’vatan haini’ diyen bir zihniyetin bize dönük bu tarz işlere tepki göstermesi beklenemez çünkü vatan hainliği dediğinizde, dünyanın bütün literatüründe cezası ölüm olan bir şeyden bahsediyoruz. Bunları söylemek, hem de bize yapılanları kınamak mümkün değil tam tersine söylemleriyle buna zemin hazırlayan insanlar."

'DİYARBAKIRSPOR'UN KÜFÜR YEMEDİĞİ STAD KALMADI'
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakırspor’a yönelik açıklamalarını değerlendiren Önder, Türkiye’de futbolda şiddeti önleme ve nefret suçlarını önleme konusunda yasal düzenleme yapılmasına rağmen uygulanmadığını söyledi. Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde de bu yasaları uygulatma çabasını görmediklerini bildiren HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, "Diyarbakırspor’un bu ülkede futbol oymamak için gidip küfür ve hakarete uğramadığı stadyum neredeyse kalmadı. Üstelik ulusal kimliği üzerinden bu yapılıyordu. Bu açından da Cumhurbaşkan’ının bu değerlendirmesi şaşırtmadı bizi" diye konuştu.

'ERDOĞAN'A MÜSAMAHAYI ÖCALAN REDDETTİ'
İmralı Adası’na yaklaşık 1.5 aydan bu yana gitmelerine izin verilmediğini hatırlatan Önder, "Öcalan’ın gücünü kestirebiliyorlar, biliyorlar. Barajın aşılmasına dönük net bir çağrı yapacağını biliyoruz. Öcalan ile görüşmedik ama devlet heyetinin en az iki görüşme gerçekleştirdiğini de biliyoruz. Muhtemelen arzu ettikleri bir doğrultuda göremedikleri için bizim görüşmemizi istemiyorlar. Bu spekülasyon. Yani bir bilgi almış değilim. Ama ben muhataplarımı az çok tanıyorum. Muhtemelen Cumhurbaşkanı’nın bu sorumsuz değerlendirmelerine karşın bir müsamaha istediler, Öcalan da bunu reddetti. Bu nedenle de bizi görüştürmüyorlar. Bu tecriti görüşmeye hep bir silah gibi kullandılar. Büyük direnişler, ölüm oruçları sonucu, biz bu tecriti kaldırdık. Seçime kadar kendi potansiyellerini etkileyebilecek 1000’de 1’lik bir dalgalanmaya bile tahammülleri yok. Dolayısıyla bunu tetikleyecek herşeye karşın büyük bir saldırganlıkla yaklaşıyorlar" ifadelerini kullandı.

'DEMİRTAŞ'A YÖNELİK SUİKAST UYARILARI GELİYOR'
Önder, HDP’ye yönelik saldırılar nedeniyle olası can kayıplarından endişe duyduklarını, Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a yönelik olarak da çok yaygın şekilde suikast plandığını bilgilerinin kendilerine ulaştığını ifade etti.

Önder, "Selahatin Demirtaş'a yönelik suikast düzenleneceği bilgileri var elimizde. Ciddi kaynaklardan bize uyarılar geliyor. Fakat endişemizi sadece daha fazla çalışarak, daha dikkatli olarak aşıyoruz" dedi. HDP’ye bugüne değin seçim sürecinde 62 saldırı gerçekleştirildiğini kaydeden Önder, "Bunun yüzde 80’i silahlı saldırı. Kitlesel saldırılara baktığımızda da tamamı linç etmeye dönük saldırılar. Bunun diğer öne çıkan bir başka yanı, kolluk kuvvetlerinin bu meselede o linç güruhunu destekleyeceği tavrı ve desteklemediği yerlerde de son derece toleranslı davranma hali. Yani devletin kontrollü bir gerginlik politikası olarak yol verdiği ve hatta zaman zaman teşvik ettiği bir durum ile karşı karşıyayız" dedi.