'Silvan'da kuşatma sürüyor, durum vahim'

Silvan'da 1 Kasım seçimlerinin hemen ardından başlayan sokağa çıkma yasağı ve operasyonlar 10'uncu günü geride bıraktı. Operasyonlar boyunca hayatını kaybeden sivil sayısı 7'ye yükselirken ilçedeki son durum hakkında bilgi aldığımız İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Abdusselam İnceören, "İlçede durum vahim" dedi.

Ali Ufuk Arikan

Seçimlerin hemen ardından sokağa çıkma yasağı ilan edilen Silvan'da yasak 10. gününe girdi. Son 4 ayda ilçede 6 kez sokağa çıkma yasağı ilan edilirken bu süreçte toplam 13 sivil yaşamını yitirdi.

İlçede gıda sıkıntısı artarken günlerdir elektrik, su ve telefon konusunda da büyük sıkıntı yaşanıyor. Yasağın ne zaman kalkacağına ilişkin AKP kurmaylarından en ufak bir açıklama gelmezken ilçedeki son duruma ilişkin İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şube Sekreteri Abdusselam İnceören ile konuştuk.

"Silvan tam anlamıyla abluka altında, kuşatma sürüyor, durum vahim" diyen İnceören, ilçedeki çatışmaların sürdüğü, mahallelerde ağır silahlarla operasyon yapıldığını söyledi. Bununla beraber ilçede elektrik, su ve yiyecek olmadığını belirten İnceören, ölü ve yaralı sayısına ilişkin gelen bilgilerin de eksik olduğunu dile getirdi.

İlçeyle iletişim kurmanın zorluğuna dikkat çeken İnceören, insanların evlerinden çıkıp net tespitler yapabilmesinin şu anda mümkün olmadığını söyledi. Silvan'da insanların en temel ihtiyaçlarını karşılayamadığını vurgulayan İnceören, "İlçeye ve kuşatma altındaki mahallelere gıda yardımı götürmeye çalışıyoruz ama engellemelere uğruyoruz. Dün yine gıda malzemesi götürmeye çalışırken bir patlama meydana geldi. İlçe çok vahim durumda, binalar kurşun izlerinden geçilmiyor. Medyanın ise çok küçük bir bölümü ilçede neler oluyor şeklinde haber yapıyor. Çatışma alanından ise haber almak neredeyse imkansız hale geliyor" dedi.

Kuşatmanın bir an önce kaldırılmasını isteyen İnceören, hükümetin sessizliğine ise tepki gösterdi.

Silvan'da operasyonlar sırasında ilçe merkezine tanklar da giriş yaptı...

ERDOĞAN VE DAVUTOĞLU 'OPERASAYONLAR SÜRECEK' DEMİŞTİ

1 Kasım seçimlerinden önce seçim sonuçları ne olursa olsun operasyonların devam edeceği yönünde açıklamalar yapan Davutoğlu ve Erdoğan, seçim sonrasında devam eden sokağa çıkma yasakları ve sivil ölümlerine ilişkin ise henüz açıklamada bulunmadı. Silvan'a ilişkin AKP kurmaylarından bir açıklama gelmezken HDP'den yapılan açıklamada ise "Hükümeti bir kez daha operasyonları durdurmaya ve Kürt halkının siyasi iradesine saygı duyarak sorunu müzakere yolu ile ele almaya çağırıyoruz. Bir kez daha söylüyoruz, konuşarak çözemeyeceğimiz hiçbir sorunumuz olmamalıdır" denilmişti.

Silvan'daki operasyonda 7 sivil ölümünün yanı sıra biri tankın altında kalan 3 asker ve 2 polis hayatını kaybetti.