Selahattin Demirtaş: Cemaatlerin varlığına karşı değiliz

HDP Eş Genel Başkanı Selehattin Demirtaş, "Biz cemaatlerin varlığına karşı değiliz, İnsanların dini inançlarını cemaatler aracılığıyla yaymasına karşı değiliz. Dini cemaatlerin kendisi meşru yapılardır" dedi.

Rusya’nın başkenti Moskova’da bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selehattin Demirtaş, burada gazetecilerin sorularına yanıt verdi.

"Biz cemaatlerin varlığına karşı değiliz, İnsanların dini inançlarını cemaatler aracılığıyla yaymasına karşı değiliz. Dini cemaatlerin kendisi meşru yapılardır" diyen Demirtaş, sözlerine şöyle devam etti:

Fakat eğer bir cemaat veya başka bir yapı topluma karşı suç işliyorsa, cemaati suçlamak yerine suçların ve cezaların şahsiliği ilkesi gereğince o kişilerin soruşturulması gerektiğini düşünüyorum bu evrensel hukukun temel ilkesidir. Fakat hükümetin işlenen suçlar ve kişilerin işlediği suçlardan yola çıkarak, bütün bir camiayı ve cemaati terör örgütü olarak gören açıklamalar ve uygulamalar yapmasını doğru bulmuyoruz. Bu kime yapılırsa yapılsın biz ilkesel olarak karşıyız bu tür haksızlıklara ve Gülen cemaatinin mensuplarını geçmiş dönemde yakın dönemde partimize, parti mensuplarımıza karşı işlenen suçlara da özellikle toplu tutuklamalar gibi suçlara karıştığını da biliyoruz. Buna rağmen biz suç işleyen kişilerin doğrudan soruşturulması gerektiği kanaatindeyiz. Partimizle Gülen cemaati arasında hiçbir ilişki yoktur, olmasına gerek de duymuyoruz. Gülen cemaati veya başka sivil yapıların Kürt sorununda barışa destek sunmaları sevindirici olur.