Seda Sayan 'SİT alanına zarar'dan mahkemelik oldu

Seda Sayan'ın, 3 yıl önce Beyoğlu'nda satın aldığı kafenin, SİT alanı içerisinde olması ve ilgili gayrimenkul üzerinde değişiklik yapılması nedeniyle "Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na Muhalefet" suçundan dava açıldı.

DHA

Seda Sayan, 3 yıl önce Beyoğlu'nda satın aldığı kafe nedeniyle mahkemelik oldu. Sayan ve dava konusu kafede kiracı ve işletmeci olan çalışan 3 kişi hakkında, SİT alanı içerisinde yer aldığı belirtilen gayrimenkul üzerinde yapılan değişiklikle "Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na Muhalefet" suçundan 2'şer yıldan 5'er yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmada tutuksuz sanıklardan Rıdvan Beşer hazır bulundu. Seda Sayan ise işlerinin çok yoğun olmasını gerekçe göstererek duruşmaya katılmadı. Sanık Beşer yaptığı savunmasında suçlamaları kabul etmediğini söyledi.  Seda Sayan'ın da aralarında bulunduğu diğer 3 tutuksuz sanığın ifadesinin bir sonraki duruşmada alınmasına karar veren mahkeme, duruşmayı Eylül ayına erteledi.

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nca hazırlanan 2 sayfalık iddianamede, Seda Sayan, Özlem Özgür Bükülmez, Senem Cimilli Gürler ve Rıdvan Beşer 'şüpheli' sıfatıyla yer aldı.  Cumhuriyet Savcısı Onur Ekinci tarafından hazırlanan iki sayfalık iddianamede şüpheli Seda Sayan'ın Beyoğlu'ndaki 134 pafta, 39 ada ve 39 parselde bulunan kafenin sahibi olduğu, diğer şüphelerin de kiracı ve işletmeci oldukları kaydedildi. 

İstanbul 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 7 Temmuz 1993 tarihli 4100 sayılı kararı ile belirlenen kentsel ve tarihi SİT alanı içerisinde kalmasına rağmen, şüphelilerin izinsiz olarak yapının arka taraflarındaki bahçe duvarlarına bitişik olarak, belli aralıklarla metal profiller koydukları iddia edildi.  Profillerin altta tuğla ve beton ayaklara oturtulduğu, üst kısımlardan bir yatay profil ile birbirlerine bağlanmış olduğu belirtildi.