Seçmen kaydınızı yaptırdınız mı?

Seçmen listeleri 10 Mart’ta muhtarlıklarda askıya çıkacak. Seçmen kayıtlarının yaptırılması için son tarih 9 Mart.

Haber Merkezi

Son yıllarda yapılan seçimlerin tamamında yolsuzluk ve usulsüzlük iddiaları gündeme geldi. Geçmiş seçimlerde gündeme gelen en önemli konulardan bir tanesi de seçmen kayıtları oldu. Seçmenlerin farkında olmadan ikametlerinin değiştirildiği, yaşadıkları yerlerde görülmediği için oy kullanma haklarını yitirdikleri binlerce örnek ortaya çıktı.

SEÇİM TAKVİMİ BELLİ OLDU

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 7 Haziran Milletvekili Genel Seçimi takvimini açıkladı. Açıklanan takvime göre seçmen listeleri muhtarlıklarda 10 Mart’ta askıya çıkacak, 14 Mart’ta YSK’nın internet sitesi üzerinden bina esasına göre sorgulanabilecek. Başka bir ifadeyle seçim süreci, 10 Mart itibarıyla başlamış olacak.

Seçmenlerin bir sürprizle karşılaşmamaları için 9 Mart’a kadar nüfus müdürlüklerine giderek adres kayıtlarını yaptırmaları gerekiyor. Kayıt yapılabilmesi için kira sözleşmesi, tapu veya isme ait bir fatura götürülmesi gerekiyor. Aynı evi paylaşan kişilerden herhangi biri, evdeki diğer şahıslar adına kira sözleşmesi, tapu veya o kişi adına kesilmiş bir fatura götürerek, diğer şahısların kaydını yaptırabiliyor.

Kent değiştiren yurttaşların ikametlerini 9 Mart’a kadar gittikleri kente aldırmaları da dikkat edilmesi gereken bir diğer husus.

YURTTA KALANLAR NE YAPMALI?

Yurtta kalan öğrencilerin nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi, öğrenim gördükleri okuldan aldıkları öğrenci belgesi ve yurtta kaldıklarını gösteren belgeyle birlikte yurdun bulunduğu ilçedeki nüfus müdürlüğüne başvurması gerekiyor.

Arkadaş veya akrabasının evinde kalan öğrencilerin ise nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi, arkadaş veya akrabanın adına kesilmiş bir fatura ya da kira sözleşmesini, yanında kaldığı arkadaş veya akrabayla birlikte evin bulunduğu ilçedeki nüfus müdürlüğüne götürerek başvuru yapması gerekiyor.