Seçimlere bir de buradan bakın: Alışıldık sorulara sıradışı yanıtlar

7 Haziran seçimleri yaklaşırken, gündemdeki soruları Komünist Parti Seçim Bürosu'na yönelttik. Komünistlerin yanıtladığı sorular çok tartışılıyor olsa da, yanıtları oldukça farklı.

Haber Merkezi

Asgari ücret ne olacak, enerji sorunu nasıl çözülecek, AKP'yle koalisyon yapar mısınız ve Erdoğan'ı idam mı edeceksiniz... Bunlar, bugün en çok tartışılan sorular. Peki, komünistler ne diyor?  

Asgari ücret; kaç lira yapacaksınız?

Biz meseleye asgari ücret meselesi olarak bakmıyoruz. Sosyalist iktidarımızın da temel sorunu asgari ücret olmayacak.

Tüm toplum fertleri için insanca yaşama koşullarının garanti edilmesi, bir ücret sorunu değil.

Eğitimin, sağlık hizmetlerinin, temel ulaşım hizmetlerinin bedelsiz olması, konut kiralarının sembolik düzeylere çekilmesi… Biz çözümü burada görüyoruz. Biz “parasız” bir yaşamın çözüm olacağını öngörüyoruz. Sosyalizmde “asgari ücret” olmayacak. Yaşam hakkının bile bazen parayla satın alınabildiği bir ülke istemiyoruz.

Üçüncü köprüyü yapmayacak mısınız?

Yap yap bitmez. Kentleşme anlayışı bu olduğu, bölgesel eşitsizlikler nedeniyle insanlar çalışmak, iş bulmak için bile büyük kentlere akın etmek zorunda olduğu sürece İstanbul başta olmak üzere büyük kentlerde trafik sorunu da, ulaşım sorunu da, bunlarla çok ilişkili hava kirliliği gibi sorunlar da çözümsüz kalacaktır.

İstanbul kökten değişmelidir ve üçüncü köprü kesinlikle yapılmamalıdır.

Enerji sorununun çözümü için hidroelektrik santrallere karşı mısınız?

Bugün çokça tartışılan ve geniş halk kesimlerince engellenmeye çalışılan HES’lerin çok büyük bir kısmının enerji üretimi amacıyla değil, su kaynaklarının özelleştirilmesi amacıyla projelendirildiğini görüyoruz. Her bir dere başına bir türbin koyarak enerji üretileceğine kimseyi inandıramazsınız. Mesele, tarımın çökertildiği bir ülkede kırsal nüfusun ortak kullanımdaki su kaynaklarının da sermayeye peşkeş çekilmesidir.

Öte yandan hidroelektrik santraller önemli bir enerji kaynağıdır. Uzak görüşlü bir planlamayla yapılmadıklarındaysa, büyük bir doğa tahribatına yol açabildikleri bilinmektedir.

Sosyalist iktidarımız, diğer toplumsal ve doğal kaynaklar gibi, su kaynaklarımızı da uzun vadeli bir planlamayla ve insan yararına kullanacaktır.

AKP'yle koalisyon yapar mısınız?

Bu sorunun muhatabı değiliz.

HDP, CHP ve sosyalistlerin birleşmesi ile bir iktidar alternatifi oluşturulabilir mi?

HDP ve CHP’nin birleşmesi ile bir iktidar alternatifi oluşturulabilir. Bu şekilde kapitalist Türkiye için bir sosyal demokrat iktidar modeli ortaya çıkartılabilir. En azından böyle bir sosyal demokrat iktidar alternatifinin var olması, rejim için önemli bir denge unsuru olacaktır.

Bunun bir süredir ülkemizdeki egemen güçlerin düşünce sahasına girdiğini de görüyoruz.

Sosyalistlerinse böyle bir gündemi olamaz. Kapitalist Türkiye’nin siyasal sistemindeki tıkanıklıkların giderilmesi, bizim derdimiz değildir.

Sosyal demokrasinin güçlenmesi Türkiye’de her zaman solun toplumsal etkisinin arttığının bir göstergesi olmuş, ama aynı zamanda da bu etkiyi sınırlamak/kırmak için kullanılmıştır.

Özetle, sosyalistlerin, en azından komünistlerin sözünü ettiğiniz birlikte yeri yoktur. Böylesi bir birlik, toplumsal kurtuluşumuzun yararına değildir.

Erdoğan’ı asacak mısınız?

Komünist Parti, programında da belirttiği gibi idam cezasına karşıdır ve sosyalist iktidarın yasalarında bu cezaya yer olmayacaktır. Erdoğan’ın işlediği suçlar nedeniyle yargılanacağıysa açıktır. Hatta bu yargılamanın bir boyutu, uluslararası mahkemeleri ilgilendirmektedir.

Kesin olan, Erdoğan’ın “özgürlükleri güvence altına alınması gereken” herhangi bir siyasi değil, bir uluslararası suçlu olduğudur. İnsanlığa karşı suçlar işlemiş olduğudur.